Zbog temperature preko 30 stepeni, krave smanjuju proizvodnju mlijeka

Visoke temperature ne prijaju ljudima koji ovih dana spas od sunca traže u hladovini i pod klima uređajima.

Zamislite tek kako je tek životinjama, jer kada živa u termometru pregura 35 stepeni tada životinje baš kao i ljudi mogu da dobiju toplotni udar.

Za vrijeme crvenog meteoalarma boravak stoke na ispaši može da bude veoma štetan. Zato, evo savjeta kako da zaštite životinje od vrućina.

Krave su vrlo osjetljive životinje jer kada temperature pređu preko 30 stepeni Celzujusa, one dožive veliki stres koji se odražava manjim uzimanjem hrane i većom količinom ispijanja vode, što može da rezultira padom proizvodnje mlijeka, koja tokom leta može da se smanji i do 50 odsto.

Ove životinje takođe veoma teško podnose i visoku vlažnost vazduha, čak i kada su temperature vazduha niže, što opet dovodi do smanjenja proizvodnje mlijeka. Kako bi se ovi gubici spriječili, evo šta treba da radite.

– Kod izgradnje štale obavezno voditi računa o prirodnoj ventilaciji. U ovim tropskim uslovima kravama bi trebalo obezbijediti velike količine svježe vode, jer odrasla grla popiju preko 150 litara vode na dan, ukoliko je temperatura vazduha preko 30 stepeni. Naravno, trebalo bi ih zaštititi i od direktnog uticaja sunca tako što će se izgraditi nadstrešnice ili posaditi drveće. Kada je hrana u pitanju, valjalo bi povećati nivo unosa energije da bi se smanjio nedostatak izazvan smanjenom konzumacijom hrane. Životinje bi trebalo da jedu u kasno uveče ili rano ujutro – kažu u jednoj novosadskoj veterinarskoj ordinaciji.

Valjalo bi voditi računa i o tome da u štali nema previše grla, na maloj površini, a svaki dan bi, dok traju ove temperature trebalo čistiti i mijenjati prostirku i nakon toga dezinfikovati objekat kako bi se smanjio broj muva oko krave.

Valjalo bi postaviti i dodatnu ventilaciju unutar objekta i koristiti sistem hlađenja hladnom vodom.

Kada je riječ o svinjama, trebalo bi da znate da se one hlade isključivo putem disanja, jer nemaju znojne žlijezde, a i znaju same da potraže pomoć.

U slučaju visokih temperatura, svinje će pokušati same da se rashlade, tako što će da potraže hladnije mjesto u oboru ili će se namjestiti u dijelove obora gdje je veće strujanje vazduha.

Osim toga, pomjeriće se od ostalih jedinki, kopaće dok ne naiđu na hladniju zemlju i valjaće se u fecesu i urinu.

Ukoliko temperature pređu 36 podeok, krmače bi trebalo prskati vodom i mijenjati im vodu za piće.

Kokoške

Ukoliko temperatura pređe 35 stepeni, kokoške će potpuno prestati da nose jaja.

A ako se ne preduzmu mjere zaštite za vrijeme velikih vrućina, one će početi da pokazuju znake toplotnog udara, kao što su hodanje okolo sa otvorenim kljunovima, ležanje na zemlji sa raširenim krilima i uzimanje vrlo malih količina hrane.

Kokoškama ćete olakšati ako im ohladite vodu.

Najbolje je da imaju plitke posude tokom toplotnih talasa jer ih je lakše rashladiti.

Obavezno vodu držite u hladu, a tokom popodneva stavite kockice leda u posude, kako bi voda što duže ostala hladna.

Kokošinjac može toliko da se zagrije, da kokoške jednostavno ne mogu da borave u njemu, a biste ga ohladili, potrebno je da napravite ventilaciju, ako je već nemate, prenosi Dnevnik.

 

 

Izvor: Srpska Info

The post Zbog temperature preko 30 stepeni, krave smanjuju proizvodnju mlijeka appeared first on Padrino Vijesti.