Zašto je ljeto najbolje vrijeme za prestanak pušenja?

Prelazak na neku manje štetnu, bezdimnu alternativu svakako je bolji izbor od nastavka pušenja cigareta

Ljeti se navike lakše mijenjaju. Bilo da ostanete kod kuće, ili idete u inostranstvo, boravite kod prijatelja, ili odsjednete u hotelu, na putovanju se stvaraju novi jutarnji rituali pa je lakše odoljeti želji za pušenjem. I ključni trenuci dana se mijenjaju, pa možda tradicionalnu jutarnju kafu zamijenite velikom čašom svježeg voćnog soka. S ljetom i promjenama navika, imate priliku da naučite uživati na drugačiji način, odvojiti vrijeme za sebe i za aktivnosti koje inače ne biste radili zbog nedostatka vremena ili želje.

Zbog toga je ostavljanje cigareta najbolja odluka koju pušač može donijeti za sebe. A ukoliko ipak niste spremni za ovako radikalnu promjenu i ne želite da se odreknete duvana i nikotina u potpunosti, prelazak na neku manje štetnu, bezdimnu alternativu svakako je bolji izbor od nastavka pušenja cigareta.

Proizvodi koji zagrijavaju duvan na primjer nude poznat osjećaj i okus, ali bez drugih štetnih čestica koji se nalaze u duvanskom dimu, koji nastaje kao produkt sagorijevanja duvana.

Kada se cigareta upali duvan počinje da gori i stvara se duvanski dim kroz koji pušači unose ne samo nikotin već i više od šest hiljada materija, od kojih se za oko 100 zna da su štetne ili potencijalno štetne, među kojima su ugljen monoksid.

Ovaj ključni problem koji stvara duvanski dim naučnici su uspjeli da eliminišu tako što su kreirali novu tehnologiju konzumiranja duvana, poput IQOS-a.

IQOS i slični uređaji prilikom korišćenja ne stvaraju dim, a bitna razlika je takođe i to što cigarete stvaraju katran koji nastaje kao proizvod sagorijevanja. To se na primjeru IQOS-a ne dešava budući da ovaj sistem ne zagrijava duvan, i tako ne proizvodi katran. Prilikom pristupanja ovoj vrsti koncepta smanjenja štete, važno je ukazati da ovakvi proizvodi nisu bez rizika te da njihovo korišćenje oslobađa nikotin, koji izaziva zavisnost.

Prelaskom na bezdimne alternative oslobađate se i neugodnih mirisa duvanskog dima na koži, kosi, rukama, namještaju, vozilu, što je i higijenski benefit koji se ne smije zanemariti.

Ljeto je jedinstvena prilika da postanete pažljiviji prema sebi, svom blagostanju i svom zdravlju. Zadržite ovo stanje uma i brzo ćete primijetiti promjene: razvijenije čulo mirisa i intenziviranje čula okusa već nakon kratkog vremena.

Svjesnost pozitivnih promjena koje se dešavaju u vašem tijelu tokom odvikavanja mogu vas dodatno motivisati i učiniti da se osjećate ponosno u odluci da se zauvijek oprostite od cigareta!

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post Zašto je ljeto najbolje vrijeme za prestanak pušenja? appeared first on Padrino Vijesti.