„Zaštitite radnike na vrućini“ Novi apel ka poslodavcima u Srpskoj

Iz Ministarstva rada i boračko- invalidske RS ponovo su danas apelovali na poslodavce da, zbog toplotnog talasa sa temperaturama i do 40 stepeni Celzijusa, preraspodjele radno vrijeme kako bi zaštitili zdravlje svojih radnika.

Apelujemo na poslodavce u Republici Srpskoj da zbog visokih temperatura svoje poslovanje prilagode temperaturama kako bi zaštitili zdravlje svojih zaposlenih, poručio je ministar Danijel Egić.

Iz ministarstva podsjećaju da u zakonodavstvu Srpske nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima, kao što je velika vrućina, a nije propisano ni pri kojim bi mikroklimatskim uslovima poslodavci trebali da obustave radove (jer postoji opasnost po život i zdravlje radnika), zbog čega je i upućen apel ka poslodavcima.

Kako navode, nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povrjeđivanja radnika.

Napominju da međunarodni standard  ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visokih temperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana.

– Stoga, apelujemo  na poslodavce da i oni primjene ovaj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena, te da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana,  uz napomenu da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika- rekao je Egić.

U skladu sa ovim standardom, u zavisnosti od utvrđenog toplotnog indeksa koji je mjerodavan za uslove rada na otvorenom, u uslovima visokih temperatura predviđeni su načini izvođenja radova i mjere rada za date uslove, kao i preporuke za poslodavce i radnike vezano za prevenciju, koje će pomoći da se rizik od izloženosti visokim temperaturama na radnom mjestu svedu na najmanju moguću mjeru.

Te mjere su: organizacija posla, što obuhvata preraspodjelu radnog vremena, rotacija poslova, izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana  od 11 do 16 časova,  uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova, osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor, te nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće.

 

 

 

Izvor: Srpska info

The post „Zaštitite radnike na vrućini“ Novi apel ka poslodavcima u Srpskoj appeared first on Padrino Vijesti.