Za miran san: Ovo voće će vam pomoći da brzo zaspite

Nekoliko stručnjaka različitih svjetskih univerziteta otkrili su da postoji voće koje će vam pomoći da brže zaspite.

Naučnici su objasnili da uzimanje kivija prije spavanja može pomoći da bolje spavate. Prepun vitamina C, kivi ima moćna antioksidativna svojstva, koja pomažu u jačanju funkcije imunog sistema i poboljšavaju zaštitu i regeneraciju ćelija.

Važan za zdravlje

Studije ukazuju na to da je kivi bogat vlaknima i kalijumom, koji su važni za zdravlje srca i respiratornog sistema. Mnogi ga nazivaju i “superhranom”.

Istraživači sa tajvanskog medicinskog univerziteta u Tajpeju proučavali su efekte kivija na san. Otkrili su značajno poboljšanje kvaliteta i dužine sna kod ljudi koji svakodnevno jedu kivi.

Kivi je voće koje se lako može naći na tržištu, a veoma je koristan i za fizičko i mentalno zdravlje čovjeka.

Poboljšanje kvaliteta sna

– Studije su pokazale da kivi može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna, vremena spavanja i efikasnosti. Prvi rezultati mogu se vidjeti već poslije mjesec dana uzimanja ovog voća pred spavanje – navodi se u studiji Nešnal Sentr for Biotehnolodži Informejšn, piše Avaz.

Kivi sadrži velike količine serotonina i antioksidanata, kao i vitamine kao što su folna kiselina i vitamini B, koji mogu pomoći u liječenju poremećaja spavanja i resetovanju rasporeda spavanja.

 

 

 

Izvor: Srpska Info

The post Za miran san: Ovo voće će vam pomoći da brzo zaspite appeared first on Padrino Vijesti.