Vrijedni paketi podrške IFADA i opštine Nevesinje za 100 proizvođača krompira

Nevesinjskim proizvođačima krompira danas je počela podjela „start ap“ paketa koji sadrže sadni materijal, mineralno đubrivo i zaštitna sredstva. Podrška poljoprivrednicima obezbijeđena je kroz Projekat razvoja seoskog preduzetništva Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), a dio sredstva je izdvojila i Opština Nevesinje. Projektom vrijednim oko 300.000 КM obuhvaćeno je 100 nevesinjskih ratara.

Finansiranje početnih ulaganja u proizvodnju na parcelama individualnih proizvođača predviđeno je u omjeru: IFAD 40%, opština 10% i proizvođač 50%, s tim da su žene i mladi kao nosioci gazdinstava imali dodatnu podršku od 20%.
Poljoprivrednik iz Bratača Nikola Šešlija ocjenjuje da su ovi paketi velika podrška za ratare. Кaže da će krompir ove godine posaditi na površini od jednog hekara.

‒ Posljednjih godina cijene poljoprivrednih proizvoda su takve da je i isplativo bavljenje poljoprivredom ‒ ističe Šešlija iražavajući nadu da vremenske prilike neće pokvariti planove ratara.

Кonsultant IFAD-a Bojan Grahovac pojašnjava da jedan paket sadrži 1000 kg sjemenskog krompira sorti „agria“ i „rudolf“, 600 kg mineralnog đubriva i zaštitna sredstva. Grahovac podsjeća da je u prethodne četiri godine kroz projekte IFAD-a 400 nevesinjskih poljoprivrednika dobilo podršku vrijednu oko 1.250.000 КM.

‒ Osim proizvođača krompira podršku su dobili i pčelari, voćari i proizvođači mlijeka za nabavku kvalitetno priplodnih junica ‒ ističe Grahovac.
Načelnik opštinskog Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Veljo Radovanović naglašava da je Opština Nevesinje od početka u IFAD-ovim projektima koji imaju za cilj osnaživanje poljoprivrednih proizvođača kroz dodjelu početnih paketa za uzgoj krompira.

‒ Pored ovog projekta koji se odnosi na podršku direktnoj poljoprivrednoj proizvodnji ove godine sa IFAD-om ćemo realizovati neke infrastrukturne projekte ‒ dodaje Radovanović pojašnjavajući da je u planu revitalizacija lokalnog puta prema Brataču.

Radovanović podsjeća da je budžetom opštine Nevesinje ove godine predviđeno 290.000 КM za razne vidove subvencija poljoprivrednicima.

 

 

Izvor: Radio Nevesinje

The post Vrijedni paketi podrške IFADA i opštine Nevesinje za 100 proizvođača krompira appeared first on Padrino Vijesti.