Vladika Dimitrije osvetio novu crkvu u Ortiješu kod Mostara

 Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije izvršio je čin velikog osvećenja novoizgrađene crkve Svetog despota Stefana i prepodobne Evgenije u mjestu Ortiješ kod Mostara, a osvećenju je prisustvovao veliki broj vjernika.

Vladici Dimitriju sasluživali su sveštenici iz Eparhije –zahumsko-hercegovačke i primorske.

Vladika Dimitrije u besjedi je poželio vjernicima da se u novoizgrađenom hramu obnavljaju, rađaju, postaju Hristovi ljudi, ljudi koji nemaju laži u svom srcu.

Svima je poželio  svakog dobra, blagoslova, milosti naglasivši da se mnogo trudili oko ovoga hrama.

”Gospod je na zemlju došao da pomiri ljude svoje sa sobom i čitav svijet i da pomiri nas jedne sa drugima. Samo taj mir ide upravo ovim redoslijedom, da bi mi imali mir jedni sa drugim, mi prije svega u samome sebi moramo imati mir i primiti duha Svetoga, duga mira, , duha ljubavi, duha milosti,  duha zajedništva, to je Sveti Duh Božiji. Ova crkva koju smo sagradili samo je slika crkve Božije. Crkva znači zajednica ljudi, zajednica hrišćana, dakle Gospod je došao da nas učini živim ličnostima, da nas učini bićima koji će se boriti protiv svakog zla u svom srcu i neće dozvoliti da se to zlo dotakne suštine našega bića”, kazao je vladika Dimitrija u besjedi.

On je pozvao vjernike da žive istinskim hrišćanskim životom. ”Osvećujemo ovu crkvu, izgradili smo je, molićemo se Bogu u njoj, ali bez našeg hrišćanskog života ona je jedna prazna ljuštura. Oprostite što to govorim na ovaj dan. Ona ima jedini smisao da se mi osvetimo u njoj, da se prosvijetlimo, da se u pamet dovedemo, da se pomirimo jedni sa drugima. Ako imamo mržnju bilo prema kome i ne trudimo se da svima bude u miru, onda nam džaba hramovi i džaba trud, jer Bog hoće trud oko srca, da svako svoje srce očisti i prosveti…Neka bi dao Bog da ovaj hram služi da se mi,  dolazeći u njega i sjedinjujući se sa živim Bogom, popravljamo”, poručio je vladika Dimitrije.

Nakon osvećenja crkve podijeljene su zahvalnice zaslužnima za izgradnju hrama. Vladika je u ime Eparhije uručio zahvalnicu Odboru za izgradnju crkve koju je preuzeo predsjednik Odbora Predrag Šupljeglav.

Šupljeglav je podsjetio da je izgradnja crkve počela nakon osvećenja temelja 2018. godine. ”Izgradnjom ovoga hrama ostvarili smo dugogodišnju želju mještana Ortiješa i Lakševina i želim se zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli. Mi smo mala zajednica, ali hrabra i odlučna”, kazao je Šupljeglav

On je podsjetio da je prvi povratak u Mostar ostvaren upravo u Ortiješu, a nakon toga i Lakševinama. ”To je bila odluka da ćemo nastaviti da živimo na našim vjekovnim ognjištima. Trebalo je mnogo vremena da prevaziđemo povratničke poteškoće. Kada smo to postigli došla su na red razmišljanja o zajedničkim potrebama i o izgradnji crkve. Želja je bila da u izgradnju okupimo što više ljudi”, kazao je Šupljeglav.

Zahvalio se vladici Grigoriju koji je dao blagoslov za izgradnju kao tadašnji episkop zahumsko-hercegovački, te vladici Dimitriju uz čiju veliku pomoć i podršku su prevaziđeni svi problemi.

”Kroz izgradnju crkve izgradili smo jedinstvo i slogu i vjerujem da će vrijeme pred nama to pokazat. Ova crkva sada dominira ovim prostorom i postaje prepoznatljiva. Nismo željeli nikome da prkosimo, već da svim ljudima pružimo ruku i gradimo bolji život za naše potomke zbog kojih smo izgradili ovaj hram”, poručio je Šupljeglav.

Mještani navode da je ovo istorijski dan za Srbe na jugu Mostara koji su odlučili da opstanu na svojim ognjištima i da je ovaj hram simbol njihove borbe za povratak i opstanak.

Član Odbora i projektant hrama Ranko Okuka kaže da je najveći značaj ovoga objekta u duhovnom smislu i smislu okupljanja oko njega ”Ovaj hram nas je sve okupio. Ja se nadam da će on biti simbol jedinstva, kako nas Srba, tako i jedinstva sa ostalim narodima koji ovdje žive”, poručio je Okuka.

Mještanin i član Odbora za izgradnju Bojan Čabrilo ističe da je u izgradnju hrama uloženo mnogo truda i ljubavi svih mještana Ortiješa i Lakševina, kako onih koji žive tu, tako i mnogih koji su danas rasuti u svijetu.

”Željeli smo da ovaj divni hram krasi naše naselje, da svjedoči našu vjekovnu ljubav prema Hristu, Srpskog pravoslavnoj crkvi i bude podsticaj da se u njemu okupljamo i ostajemo ovdje zauvijek”, kazao je Čabrilo.

Danas su u Ortiješu bili i mnogi koji danas ne žive tu, ali su vrlo često prisutni i trude se da pomognu kada god mogu. Jedan od njih je i Bojan Crnogorac koji naglašava da uvijek sa radošću dolazi u Ortiješ gdje i danas ima kuću i učestvuje u svim aktivnostima srpskog naroda i Crkve. ”Ovo je moje mjesto i ljubav prema Mostaru i narodu ovdje je neizmjerna. Nadam se da ćemo i ubuduće nastaviti raditi i graditi”, kaže Crnogorac.

Zahvalnicu za pomoć dobio je i Sekretarijat za raseljena lica i migracije Republike Srpske, kao i direktor Sekretarijata Davor Čordaš, zatim Ministarstvo za ljudska prava i izbjegle BiH, te još niz pojedinaca i udruženja.

Osvećenju crkve prisustvovao je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija, načelnici Nevesinja i Istočnog Mostara Milenko Avdalović i Božo Sjeran, te predstavnici Grada Mostara.

Nakon osvećenja za goste i mještane priređen je ručak, a u programu su nastupile pjevačke grupe.

Crkva se nalazi na uzvišenju iznad pravoslavnog groblja u Ortiješu, uz magistralnu cestu M-17, a brojni turisti već sada zastaju i obilaze je.

 

 

 

Izvor: Top portal

The post Vladika Dimitrije osvetio novu crkvu u Ortiješu kod Mostara appeared first on Padrino Vijesti.