Vještačka inteligencija objasnila da li je Tesla Srbin ili Hrvat i ko su najpoznatiji Srbi na svijetu

Veštačka inteligencija nam je otkrila ko su najpopularniji Srbi u istoriji i lista prilično iznenađuje. Sam odabir nije sporan, ali definitivno jeste redosled, naročito što se tiče rangiranja prve dve ličnosti.

Ipak, činjenica da je Novak prvi mnogima može da deluje neobično s obzirom na to koliki je doprinos Nikole Tesle za razvoj celokupnog društva.

Kako se ljudi stalno pitaju da li je Nikola Tesla Srbin ili Hrvat i o tome se vode žučne rasprave, trebalo nam je dodatno pojašnjenje od veštačke inteligencije o njegovoj nacionalnoj pripadnosti.

„Nikola Tesla je bio etnički Srbin rođen u Austrijskoj imperiji, na teritoriji koja je današnja Hrvatska. U vreme njegovog rođenja 1856. region je deo Austrijskog carstva i kasnije Austrougarske. Dok je Teslina nacionalnosti srpska, njegovo rodno mesto je u modernom vremenu u Hrvatskoj, u kojoj je proveo veći deo svog detinjstva i ranih odraslih godina. Ipak, Teslina srpska baština i nacionalnosti su široko priznate i često se o njemu govori kao o srpsko-američkom pronalazaču i naučniku“, presudila je veštačka inteligencija.

Foto: Printscreen

Takođe, interesantno je da je na trećem mestu režiser Emir Kusturica, a tek potom na red dolazi Mihajlo Pupin, te se čini da su u svetu mnogo interesantnije aktuelne ličnosti od naučnika koji su unapredili čitavo čovečanstvo.

Foto: Printscreen

Lista se nastavlja u istom maniru, pa tako ispada da je bivša teniserka Ana Ivanović popularnija od Milutina Milankovića, nakon koga na red dolazi Vuk Stefanović Karadžić, piše portal B92.

Iza čoveka koji je zaslužan za reformu srpskog jezika, nalazi se bivši predsednik Srbije tokom čije vlasti smo preživeli bombardovanje Slobodan Milošević.

Nobelovac Ivo Andrić kog je, paradoksalno, veštačka inteligencija identifikovala i kao Hrvata, zauzeo je mesto iza Slobodana Miloševića, a odabir veštačke inteligencije na temu najpoznatijih Srba u svetu zaokružila je umetnica zaslužna za najpoznatije performanse na svetu Marina Abramović.

Jeste li saglasni sa redosledom imena na listi? Pišite nam u komentarima.

 

Izvor: B92

The post Vještačka inteligencija objasnila da li je Tesla Srbin ili Hrvat i ko su najpoznatiji Srbi na svijetu appeared first on Padrino Vijesti.