Vječita enigma: Evo zbog čega pričamo u snu

Prema analizama stranih stručnjaka, svaka treća osoba u nekom trenutku priča u snu.

 Zvanično poznato kao somnilokvij, govor u snu je vrsta parasomnije ili abnormalne aktivnosti spavanja.

Obično je bezopasno

– Obično je bezopasno, ali potencijalno može da ukaže na značajniji poremećaj spavanja ili zdravstveni problem – objasnila je naučnica za spavanje Tereza Šnorbah i dodala da porijeklo sadržaja i toga šta neko izgovara dok spava i dalje je enigma među naučnicima.

Kako kažu, to može da bude povezano s nedavnim događajima iz života samog čovjeka ili jednostavno sadržajima iz snova.

– Faktori rizika od govora u snu uključuju stres, nedostatak sna i alkohol, ali nasumično izgovorene riječi rijetko su problematične. Mentalno zdravlje takođe može da utiče na razgovor u snu, pri čemu je to stanje češće kod onih s osnovnim mentalnim zdravstvenim stanjima – dodala je Tereza.

Iznenada počinje

Takođe, ona smatra da su ljudi koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) podložniji pričanju u snu.

Ako inače ne pričate u snu, a odjednom ste počeli, razlozi mogu da budu sljedeći: konzumacija određenih lijekova, emotivni stres, temperatura, mentalni poremećaj, uticaj narkotika.

Razgovor u snu obično nije razlog za zabrinutost, međutim, ako počne iznenada kod odraslih osoba ili uključuje značajnu anksioznost, vrištanje ili nasilne radnje koje može da vas probudi iz sna, onda treba potražiti pomoć ljekara.

Lindzi Brovning, psihologinja i stručnjak za spavanje, kaže:

– Istraživanje spavanja prije nekoliko godina pokazalo je da je oko polovine razgovora u snu bilo nerazumljivo, dok je ostatak bio govor s stankama kao u dijalogu s drugim osobama. Čak 22 odsto prepoznatljivog govora sadržavalo je ružne riječi, dok je manje od jedan odsto sadržavalo pristojan govor, poput “Mogu li vam pomoći?”.

Najčešće izgovorene riječi bile su: “ne”, “ti”, “biti”, “ja”. Prostote su bile devete na spisku najčešće izgovorenih riječi u snu. Mnoge snimljene epizode razgovora u snu uključivale su usklike ili psovke, prenosi Avaz.

Najčešći poremećaj

Doktor Gaj Medovs kaže:

– Govor u snu dio je grupe poremećaja spavanja poznatih kao parasomnije, koji uključuju svako abnormalno ponašanje u snu, osjećaje i/ili snove koji se javljaju tokom noći. Može se dogoditi u bilo kojem trenutku noći i obično se događa pri prelasku iz jedne faze spavanja u drugu. Za većinu je razgovor u snu potpuno bezopasan. Iako ako to traje iz noći u noć može dovesti do lošeg spavanja kako onoga koji govori, tako i bilo kojeg primaoca kojeg buka drži budnim. Od svih poremećaja spavanja, pričanje u snu jedan je od najčešćih.

 

 

 

Izvor: Srpska Info

The post Vječita enigma: Evo zbog čega pričamo u snu appeared first on Padrino Vijesti.