Visina plate ni izbliza ne prati radne zadatke

Na tržištu rada u BiH, gdje prilike za posao često premašuju raspoloživu radnu snagu, više od polovine zaposlenih smatra da je potcijenjeno od strane poslodavaca i da im je plata preniska u odnosu na poslovne obaveze, a takav stav dijele i predstavnici sindikata navodeći da je rast primanja do kojeg je došlo minoran u odnosu na troškove života.

Naime, vodeća grupacija na tržištu usluga zapošljavanja u 12 zemalja istočne i centralne Evrope “Alma Career”, sprovela je međunarodno istraživanje o zadovoljstvu platom, otkrivajući stavove i percepcije više od 61.000 ispitanika.

Anketa je sprovedena i u BiH, a rezultati pokazuju da je tek svaki četvrti radnik zadovoljan primanjima. Istraživanje je pokazalo i da se 53 odsto zaposlenih osjeća potcijenjeno i premalo plaćeno, s tim da je taj procenat u BiH još veći.  U našoj zemlji čak 55 odsto radnika tvrdi da im je plata preniska s obzirom na količinu posla koji obavljaju.

– Ispitanici su u razmatranje uzeli trenutnu ekonomsku situaciju, inflaciju, stanje na tržištu, ali i iznose plata za istu poziciju u drugim kompanijama. Kada u navedenu “računicu” ubroje i vlastite svakodnevne radne zadatke te uložen trud na poslu, dolaze do zaključka da ih njihovi poslodavci ne cijene dovoljno – navedeno je u istraživanju koje je pokazalo i da bi rast plate od 11 do 20 odsto ispunio očekivanja trećine zaposlenih.

Prema podacima Zavoda za statistiku, prosječna neto plata isplaćena u maju ove godine u Srpskoj iznosila je 1.280 KM, a predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS Goran Savanović za “Glas” kaže da oko 80 odsto radnika u toj branši zarađuje i do 200 maraka manje od republičkog prosjeka.

– Saglasan sam sa stavovima radnika, to nezadovoljstvo je procentualno još veće u uslužnim djelatnostima.

Plate u ovoj branši nedovoljne su za količinu obavljenog posla, a da ne govorim o rastu cijena robe i usluga.

Njihova zarada ne može pratiti osnovne životne potrebe – priča Savanović. On kaže da je dogovor o povećanju plate sa poslodavcima misaona imenica, iako ima realnog osnova za to.

– To pokazuju podaci o dobiti vlasnika trgovačkih kompanija – rekao je on.

Rast plata do kojeg je došlo u prethodnom periodu ni izbliza nije pratio tok inflacije, priča za “Glas” predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS Dragana Vrabičić.

– Povećanje je bilo sitno i mahom se odnosilo na rast najniže plate. U građevinskom sektoru plate su najniže unazad deceniju, a svi znamo koliko je to težak posao, kakvi su uslovi rada i zaštite zaposlenih. Sindikalna potrošačka korpa u maju je iznosila oko 2.200 KM, a prosječna plata građevinaca 900 KM i kako ti ljudi da budu zadovoljni i prežive od prvog do prvog u mjesecu – kategorična je Vrabičićeva.

Rezultati ankete ne iznenađuju ni prvog čovjeka Privrede komore RS.

– Radnici uvijek žele više, to je prirodno pogotovo sada kada su potrebe za ličnim sredstvima zbog inflacije prevelike, ali građani moraju biti svjesni ekonomskog stanja zemlje u kojoj žive, domaćeg bruto nacionalnog dohotka, standarda života. Ne može se naša privreda upoređivati sa Njemačkom. Preduzeća koja nose privredu Srpske prije 20 godina su bile tek male firme dok u Italiji i Njemačkoj kompanije slave po vijek, dva postojanja – kaže predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić. Smatra da domaća privreda teško može iznaći način za dodatna povećanja plata.

– Ako se i dalje bude insistiralo na rastu plata, bez rasterećenja i traženja rješenja, smatram da će privreda doći u nezavidan položaj. Cijene proizvoda koji se izvoze iz Srpske su iste ili blago povećanje, a troškovi proizvodnje non-stop rastu. To odlaže nove investicije čiji izostanak može usporiti privredni razvoj – ocjenjuje Ćorić.

Promjene

Dragana Vrabičić kaže da nadu u bolje sutra ulijevaju promijenjeni stavovi mlađih generacija radnika.

– Na scenu stupaju mlade generacije koje biraju poslove, visinu plate, uslove rada. Naši poslodavci nisu navikli na to, naučili su na radnike koji klimaju glavom, koji su sretni da je plata redovna. Zbog takvog stava došlo je do masivnog odliva radna snage i to se sada obija o glavu poslodavcima – rekla je Vrabičićeva.

 

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post Visina plate ni izbliza ne prati radne zadatke appeared first on Padrino Vijesti.