“Vila u BiH, bazen u Hrvatskoj”

Iako se po hrvatskim zakonima objekti ne smiju graditi u pojasu unutar 100 metara od državne granice, čak tri stambene zgrade koje prilaz imaju iz mjesta Ivanica u BiH, izgrađene su na Gornjem Brgatu, piše Dubrovački vjesnik.

Naime, uvidom u Geoportal hrvatske Državne geodetske uprave neupitno je da su tri dvojne vile s bazenima, čiji je investitor državljanin Slovenije u cijelosti izgrađene na teritoriji Republike Hrvatske, odnosno administrativnom području Općine Župa dubrovačka.

Mic po mic…

Uz njih, na predjelu Carine prekograničnog naselja Ivanica su i vile iznad samog graničnog prijelaza GP Brgat čiji je investitor banjalučki informatičar s britanskom adresom u Londonu, no za razliku od spomenutih u ovom slučaju, dnevni boravak i spavaonice ipak se nalaze u BiH.

No najistureniji, južni zidovi su građeni upravo na liniji sljemena brda, odnosno na samoj državnoj granici pa su luksuzno opremljeni bazeni i terase za sunčanje izgrađeni i više od 10 metara unutar državne teritorije Hrvatske!

 

Upravo tako su i nastali reklamni slogani iznajmljivača vila na Ivanici: „Hrvatski ugođaj, BiH-cijene“ ili „Vila u BiH, bazen u Hrvatskoj“. Zbog blizine bi neko iz vila iznad GP Gornji Brgat, iz obijesti, mogao hrvatske carinike i granične policajce kamenom pogoditi.

Hercegovački Beverli Hils

Dubrovački vijesnik navodi da su slali upite brojnim institucijama, kao i premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću, ali nisu dobili konkretne odgovore već samo prebacivanje odgovornosti na druge.

Navode da je nekome pošla voda na usta zbog moguće masne naplate građevinskih dozvola tik uz granicu, a Ivanica se pretvara u hercegovački Beverli Hils.

Iako je Općina Ravno svim investitorima izdala građevinsku dozvolu te izgradnju vila čak uvjetovala gradnjom bazena, a zbog čega kupci iz cijele Evrope doslovno stoje u redu, to je naselje znatnim dijelom postalo područje divlje gradnje koja duboko zadire u oblast neriješenih međudržavnih odnosa i nepoštivanja granica.

 

 

Izvor: Top portal

The post “Vila u BiH, bazen u Hrvatskoj” appeared first on Padrino Vijesti.