VIDEO / Hercegovačka Gračanica na Crkvini – najposjećenija turistička tačka istočne Hercegovine

Jovan Dučić, najpoznatiji Trebinjac, diplomata i jedan od najvećih srpskih pjesnika preminuo je na Blagovjesti 7. aprila 1943. godine, u Geriju u američkoj saveznoj državi Indijana, gdje je sahrana prvobitno obavljena, ali su potom, iste te godine, njegovi posmrtni ostaci preneseni u portu srpskog Manastira Svetog Save u Libertvilu.

Kompleks Hercegovačke Gračanice

Posljednja želja iskazana u testamentu koji je napisao dvije godine prije smrti mu je bila da se jedan dio njegovog novca “ upotrebi za izgradnju krasne pravoslavne crkve u Trebinju u stilu one u Kosovskoj Gračanici i da se moje telo prenese i sahrani u istoj“, piše Relax Travel & Food Blog.  Ipak, zbog okolnosti u državi stvorenoj na ovim prostorima poslije Drugog svjetskog rata, ta njegova želja je ispunjena tek 47 godina poslije smrti.

Pogledajte video priču sa Relax Travel & Food Bloga:

Zahvaljujući dobročinstvu i ktirtorstvu američkog biznismena srpskog porijekla Branka Tupanjca, pjesnikova posljednja želja  je ispunjena tek 2000. godine, kada su posthumni ostaci Jovana Dučića preneseni u novoizgrađenu crkvu Blagoveštenja na brdu Crkvina iznad Trebinja. Crkva je izgrađena u vizantijskom stilu i jedna je od replika Kosovske Gračanice, u čiji je temelj ugrađen kamen donesen upravo sa Kosova. U samoj crkvi, sa desne strane od ulaza je pjesnikov grob, na kome stoji jednostavan natpis – Jovan Dučić, pesnik.

Na Crkvini, udaljenoj nešto više od dva kilometra od centra Trebinja, sa koje se na čaroban način oslikava cijeli grad, rijeka Trebišnjica i okolina, nalazi se kompleks manastira Hercegovačka Gračanica, sa pratećim sadržajima…

OSTATAK TEKSTA I GALERIJU FOTOGRAFIJA PRONAĐITE NA RELAX TRAVEL & FOOD BLOGU NA LINKU OVDJE.

Relax Travel & Food koncept možete pratiti i na InstagramuYouTube-u, Tik Toku i Facebook-u.

Izvor: Relax Travel & Food Blog, jul 2023.

The post VIDEO / Hercegovačka Gračanica na Crkvini – najposjećenija turistička tačka istočne Hercegovine appeared first on Padrino Vijesti.