Velikogospojinksi sabor okupio veliki broj Mostaraca sa svih strana

U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju kod Mostara  danas je proslavljen praznik Uspenja Presvete Bogorodice, Velika Gospojina.

Tradicionalno se u Blagaju na Veliku Gospojinu održava Velikogospojinski crkvenonarodni sabor koji je i ove godine okupio veliki broj Mostaraca sa svih strana.

Svetu liturgiju služili su paroh bjelopoljski Nebojša Radić i paroh blagajski Aleksandar Grčić.

Bjelopoljski paroh Nebojša Radić u besjedi je vjernicima poručio da je kroz Presvetu Bogorodicu narodu došlo spasenje i da svaka molitva upućena ka Bogorodici biva uslišena kod Isusa Hrista.

„Trebala je da bude ona najčistija na svijetu i zemlji da se  kroz nju rodi Gospod naš Isus Hristos. Ona je ta kroz koju je stvorena naša Crkva. Mnoge crkve su posvećene njoj i mnogi sabori oko crkava jer je ona velika molitvenica. Sveti oci kažu ko god je posvetio molitvu Presvetoj Bogorodici znajte da je ta molitva uslišena pred Gospodom“, rekao je Radić.

Radić je rekao da je Presveta  Bogorodica spasiteljica naroda koja je puna ljubavi.

„Tako i mi trebamo biti puni ljubavi. Da volimo one koji nas mrze, jer onda ta njihova mrzovolja prelazi u ljubav. Zato je najbitnije da živimo hrišćanskim životom. Da se volimo, da ne mrzimo jedni druge. Jeste teško voljeti onoga koji te mrzi, ali se trebamo truditi“, rekao je Radić u besjedi.

Paroh blagajski Aleksandar Grčić obraćajući se vjernom narodu pozvao ih je da svi blagajsku crkvu osjećaju kao svoj dom i da se brinu za njega kao za svoju kuću.

Grčić je pozvao vjerni narod da pomognu u obnavljanju gostoprimnice kod Crkve Svetog Vasilije Ostroškog u Blagaju, bilo finansijski, radom ili molitvom.

Svake godine Velikogospojinski crkvenonarodni sabor kod blagajske crkve okupi veliki broj vjernika iz Hercegovine za koje je ovaj praznik dan jedinstva i poštovanja dugogodišnje tradicije.

U Blagaju se oduvijek za Veliku Gospojinu održavala služba i sabor, a tradicija je nastavljena i nakon osvećenja Hrama 2016. godine.

 

 

The post Velikogospojinksi sabor okupio veliki broj Mostaraca sa svih strana appeared first on Padrino Vijesti.