Večeras Parada u Sarajevu, evo šta učesnicima preporučuju iz Zavoda za zaštitu zdravlja

Sve je spremno za četvrtu Paradu ponosa, koja se održava večeras u Sarajevu, a tim povodom društvenim mrežama kruži objava Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH sa „savjetima građanima u slučaju masovnog napada“.

Mada je ovaj savjetnik objavljen još 15 juna, kako je navedeno, “zbog dešavanja u susjedstvu”, mnogi LGBT aktivisti vjeruju da je namijenjen prije svega njima.

I šta kažu stručnjaci za zaštitu zdravlja? Šta da čini građanin na kojeg nasrne horda hejtera? Kratko i jasno: da bježi i spasava živu glavu!

Tako se u ovom savjetniku između ostalog preporučuje napadnutima da se “sakriju” po mogućnosti “izvan pogleda napadača”, i da ostave stvari i bježe.

Preporučuje se, naravno, i da zovu policiju, ali to tek nakon što pobjegnu i sakriju se.

Šetnja pripadnika LGBT+ zajednice i aktivista koji se bore za poštovanje ljudskih prava ovih ljudi, planirana je od Historijskog muzeja, gdje se od 16 sati okupljaju učesnici Parade, do Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Program ispred Narodnog pozorišta je planiran u trajanju od 19 do 21 sat.

Tokom Parade će biti djelimično zatvoren saobraćaj u 25 ulica u centru Sarajeva.

 

 

Izvor: Srpska Info

The post Večeras Parada u Sarajevu, evo šta učesnicima preporučuju iz Zavoda za zaštitu zdravlja appeared first on Padrino Vijesti.