Vatrogasci nastavljaju bitku sa požarom, vatra detonirala mine

Veliki požar pored Dubrovnika i dalje je aktivan, ali kuće kojima je sinoć prijetio su noćas odbranjene.

Orkanski jugo koji je duvao juče u Dubrovačko- neretvanskoj županiji prouzrokovao je jako širenje požara otvorenog prostora na području Župe dubrovačke – Plat. Taj su požar juče ujutru gasila tri kanadera ali zbog vjetra više nisu mogli učestvovati u gašenju.

-Sinoć smo uspjeli obraniti kuće. Gore vrhovi na nekoliko mjesta. Sve je odbijeno, ali trebamo biti jako oprezni. Svi vatrogasci su na terenu i očekujemo dolazak dva kanadera. Ali moramo biti na oprezu zbog vjetra – kazao je za „Večernji list“ komandant Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

Župan Nikola Dobroslavić obišao je požarište s načelnikom Župe dubrovačke Silvijom Nardelijem i načelnikom Konavala Božom Lasićem, te Simovićem.

-Kvalitetan angažman vatrogasaca, aktivni građani pomoć kanadera nisu bili dovoljni pa je ugoženost i dalje velika. Noć je bila teška, a očekujemo ponovo angažman kanadera. Premijer Hrvatske Andrej Plenković je zvao, ohrabrio i iskazao spremnost pomoći s nivoa vlade – poručio je Dobroslavić.

Uz domaće snage i pripadnike Intervencijske vatrogasne jedinice Dubrovnik, na požarište su upućeni i pripadnici intervencijskih vatrogasnih jedinica Split, Zadar i Šibenik.

Na terenu je od sinoć oko 150 vatrogasaca.

Požar je zahvatio Plat i Soline, a vatre je bilo i iznad Brašine. Prema informacijama Župljana zahvaćeno je i Postranje, Buići te Malaštica, a vjetar nosi vatru i dalje. Na Petrači je oko 18 časova juče evakuisano i nekoliko kuća.

S požarom u Župi dubrovačkoj pojavili su se i dodatni problem – detonirani su ostaci mina iz proteklog rata na brdu iznad Petrače.

Objavljen je dramatičnan snimak vatre koji se sinoć širila velikom brzinom.

Simović kaže da je požar već bio prešao u BiH, ali je širenje spriječeno.

Izvor: Glas Srpske

 

The post Vatrogasci nastavljaju bitku sa požarom, vatra detonirala mine appeared first on Padrino Vijesti.