Uz pomoć ovih savjeta očistite rešetke roštilja

Za početak potrebno je da odredite jesu li vaše rešetke za roštilj izrađene od porculana, lijevanog željeza ili nehrđajućeg čelika

Uskoro počinje sezona roštiljanja pa je vrijeme da iz svojih podruma i ostava izvučete stari roštilj. Bilo da ste početnik ili imate iskustva, jasno je da ga za ovaj poduhvat trebate prvo očisititi.

Neočišćeni roštilji nisu samo opasnost za zdravlje, oni mijenjaju i okus vaše hrane i mogu usporiti vrijeme pečenja. Kako biste izbjegli ovakve situacije, donosimo savjete kako da očistite svoj roštilj prije pripreme obroka.

Za početak potrebno je da odredite jesu li vaše rešetke za roštilj izrađene od porculana, lijevanog željeza ili nehrđajućeg čelika, jer prema tome ćete znati šta vam je potrebno.

Za čišćenje porculanskih rešetki koristite četku s mekanm vlaknima ili najlonsku četku. Lijevano željezo je čvrsto pa može podnijeti te grube žičane četke. Međutim, lako hrđaju, pa se preporučuje da nakon čišćenja nanesete sloj jestivog ulja. Rešetke od nehrđajućeg čelika ne zahtijevaju poseban tretman, bitno je samo da ih dobro osušite.

Što se tiče alata za čišćenje, mnogi se odlučuju za grube četke. No, to nije najbolji način, jer ostaci četke često završe u hrani. Preporučuje da uzmete aluminijsku foliju i napravite kuglu. U posljednje vrijeme se mnogo preporučuje i kamen za roštilj, poslije kojeg samo prebrišete rešetke roštilja.

Međutim, postoji jedan jednostavan i prirodan način kako da očistite rešetke svog roštilja, a to je luk. Iznenađujuća metoda zapravo djeluje tako što će kiseli enzimi iz luka razgraditi masnoće, a ako koristite drveni ugalj, luk poslije upotrebe jednostavno bacite da izgori u vatri.

Poslije pečenja, najbolji i najlakši način za čišćenje roštilja je svakako korištenje plamena ili miješanje uglja za efikasnije uklanjanje ostatkea hrane i masnoća. Nakon 15 minuta, kada se roštilj ohladi, četkom za roštilj ili drugim alatom očistite rešetke.

 

 

Izvor: Una

The post Uz pomoć ovih savjeta očistite rešetke roštilja appeared first on Padrino Vijesti.