Uskoro novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici: Da li će policija moći da istjera nasilnika iz kuće

Radna grupa za izradu novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Republici Srpskoj nedavno je počela sa radom.

Šta će donijeti novi zakon, koji bi Narodna skupština RS trebala da usvoji do kraja godine, i da li će žrtve ubuduće imati bolju podršku i zaštitu?

Gordana Vidović, izvršna direktorka Udruženja “Budućnost” Modriča i osnivačica prve Sigurne kuće u Srpskoj, koja je članica Radne grupe za izradu novog zakona, kaže da je na stolu više prijedloga i inicijativa.

– Uglavnom, radna grupa je vrlo uspješno započela rad i ako se, po onoj narodnoj, po jutru dan poznaju, posao će uskoro biti završen – rekla je Vidovićeva za Srpskainfo.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Prema ranije pisanju Srpskainfo, na stolu će se, između ostalog, naći i inicijativa nevladinih organizacija za zakonsko regulisanje i budžetsko finansiranje SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja.

Ovaj SOS telefon, broj 1264, već 18 godina je svim žrtvama u RS dostupan 24 sata dnevno, ali samo zahvaljujući entuzijazmu stručnjakinja, angažovanih u tri Sigurne kuće, koje su osnovale nevladine organizacije.

Ukoliko ova inicijativa prođe, SOS linija će biti zakonska kategorija, a operaterke koje se javljaju na ovaj telefon spasa dobijaće platu iz budžeta.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Hitna mjera udaljavanje nasilnika propisana je i postojećim zakonom, ali ju je izricao sud. Po novom prijedlogu, policija bi mogla na licu mjesta udaljiti nasilnika iz stana na 48 sati, dok bi produženje ove mjere na maksimalno 30 dana bilo u nadležnosti pravosuđa.

 

Izvor: SrpskaInfo

The post Uskoro novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici: Da li će policija moći da istjera nasilnika iz kuće appeared first on Padrino Vijesti.