Ugrožena egzistencija građana zbog enormnih povećanja cijena u BiH

Dok potrošačka korpa u BiH i dalje raste, brojni građani jedva sastavljaju kraj s krajem.

Zbog enormnih povećanja cijena roba i usluga građanima je ugrožena egzistencija.

Troškovi porasli

Dvije prosječne plate ne mogu izmiriti iznos potrošačke korpe koja sad već prelazi 3.000 KM. Federalno ministarstvo trgovine objavilo je krajem januara podatke za povećanje cijena u novembru 2022. u odnosu na novembar 2021. i navodi kako je zabilježena godišnja inflacija od 17,6 odsto. Troškovi života su porasli za oko 730 KM u odnosu samo na godinu dana ranije.

Dok se troškovi života u našoj zemlji svakodnevno povećavaju, kupovna moć građana slabi, jer plate radnika uglavnom ostaju iste.

Ko štiti radnička prava u doba inflacije

Marin Bago iz Udruženja za zaštitu potrošača „Futura“ Mostar rekao je da je jasno da mjere moraju biti, da se cijene mogu regulisati.

– Ovo je divljanje cijena, bez ikakvih kontrola. Svako poskupljenje goriva poskupe cijene, gorivo se vrati, niko ništa ne reaguje, dakle oni razlozi zbog kojih su trgovci poskupili, i kad nestanu ništa se ne dešava. Živimo jednu stihiju prepušteni smo sami sebi pored silnog novca kojim plaćamo institucije – poručuje Bago.

Novca ima

Novca u proračunu ima, potvrđuju to i u resornim institucijama. Poreska uprava Federacije BiH obavještava javnost da su porezni obveznici Federacije BiH u periodu januar-februar 2023. godine uplatili nešto više od milijardu i 99 miliona maraka javnih prihoda, što je u odnosu na isti period 2022. godine više za 15,88 odsto a u odnosu na 2019. više za 27,04 odsto, saopštili su iz Poreske uprave FBiH.

U Udruženju za zaštitu potrošača, kažu, kako uz povećanje plata, jedna od mjera zaštite građana je i veća kontrola i veće kazne zbog neopravdanog dizanja cijena, piše BHTV.

Upozoravaju ukoliko vlasti ne budu žurno djelovale da zaštite radnička prava u doba visoke inflacije, da će još veći broj građana napustiti BiH.

 

 

 

Izvor: Srpska info

The post Ugrožena egzistencija građana zbog enormnih povećanja cijena u BiH appeared first on Padrino Vijesti.