U Srpskoj veliki potencijal etno-turizma

Republika Srpska ima velike potencijale u pogledu etno- turističke ponude, koje posljednjih godina u svijetu dobija primat nad ostalim vidovima turizma, rečeno je u Turističkoj organizaciji Republike Srpske.

Saradnik TORS-a za odnose s javnošću Sanela Šimun rekla je da bi Srpska u budućnosti trebalo upravo na ovom vidu turizma da bazira svoju ponudu, jer turisti sve više slobodne trenutke žele da provedu u mirnom seoskom ambijentu, gdje pored prirodnog pejzaža i bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa mogu da uživaju i u tradicionalnim jelima ovih područja, spremanim po domaćim receptima.

– Najposjećenije destinacije ovog tipa koje privlače veliki broj turista svakako su etno-selo `Stanišići` kod Bijeljine, etno-muzej „Ljubačke doline“ kod Banjaluke i sve atraktivnije područje Šipova, Ribnika i njegove okoline, koje zahvaljujući brojnim seoskim domaćinstvima i njihovim ljubaznim domaćinima postaje sve interesantnija lokacija na turističkoj mapi Republike Srpske  navela je Šimunova za Srnu.

Ona je napomenula i značaj vjerskog turizma, s obzirom na to da u Republici Srpskoj postoje brojni srednjovjekovni manastiri koji oslikavaju istoriju i kulturu ovog podneblja.

Kada je riječ o medicinskom turizmu, Šimunova je istakla da dentalni turizam u poslednjih nekoliko godina postaje izuzetno popularan u našoj zemlji.

– Stomatološke intervencije, kvalitetan rad i niže cijene ove usluge u odnosu na ostale zemlje u našem okruženju, pa i šire, motiv su dolaska značajnog broja gostiju u našu zemlju. Samim dolaskom gosti, osim ove usluge, konzumiraju i brojne druge koje su u ponudi, što sveukupno doprinosi većem turističkom prometu u Republici Srpskoj – rekla je Šimunova.

Ona je dodala da, prema informacijama koje imaju sa terena i na osnovu upita koje dobijaju, postoji značajno interesovanje za ovaj vid turističke ponude.

Šimunova je rekla da je manifestacioni turizam jedan je od najznačajnih oblika turističkih kretanja u svijetu, jer brojni putnici kao razlog svog putovanja navode upravo određene manifestacije na nekoj destinaciji.

– Manifestacije su od izuzetnog značaja za razvoj i unapređenje turističke ponude. Takođe, od velikog značaja su i ostvareni prihodi, kako u pansionskoj, tako i u vanpansionskoj potrošnji – ocijenila je Šimunova.

Ona je navela da se Republika Srpska u proteklim godinama mogla pohvaliti brojnim turističkim, sportskim i manifestacijama iz oblasti kulture koje dovode goste iz cijeloga svijeta, a to su „OK Fest“ na Tjentištu, moto-festovi u Banjaluci i Trebinju, međunarodna biciklistička trka Beograd-Banjaluka, Banjalučki maraton i ostale.

„Ove godine nam se vraća i „Demo fest“. Takođe, u aprilu je u Banjaluci održan teniski turnir „Srpska open“ koji je doveo velika zvučna i svijetska imena iz svijeta tenisa, te možemo reći da je ovo bio istorijski događaj za Republiku Srpsku“, konstatovala je Šimunova.

Ona je navela da su, kao i prethodne godine, najveću posjetu, pored domaćih, ostvarili turisti iz okruženja – Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, dok se od ostalih evropskih zemalja ističu Njemačka, Turska, Austrija i Velika Britanija.

– Turisti su najveći broj noćenja ostvarili u mjestima koja posjeduju atraktivne faktore, na primjer klimatske, kulturno istorijske, te riječna i jezerska mjesta, zatim slijede banjska, pa planinska i ostala mjesta koja se ne mogu razvrstati ni u jednu od grupa ali raspolažu ugostiteljskim objektima za smještaj – rekla je Šimunova.

 

 

Izvor: RTRS

The post U Srpskoj veliki potencijal etno-turizma appeared first on Padrino Vijesti.