U Srpskoj do pet odsto potencijalno talentovane djece

U Republici Srpskoj, prema procjenama, ima od tri do pet odsto potencijalno talentovano djece, a Ministarstvo prosvjete i kulture je opredijeljeno da podrži i ojača rad prosvjetnih radnika sa takvom djecom, istaknuto je na sastanku resornog ministra Željke Stojičić i Društva psihologa.

Stojičićeva je pojasnila da je Ministarstvo opredijeljeno da kroz partnerstvo sa domaćim ekspertima pruži sistemsku podršku i dodatno ojača konkretna znanja, vještine i motivaciju prosvjetnih radnika u radu sa darovitom i talentovanom djecom.

Ona je danas u Banjaluci razgovarala sa predsjednikom Upravnog odbora Društva psihologa Republike Srpske Sanjom Radetić Lovrić o dosadašnjoj saradnji sa vaspitno-obrazovnim ustanovama i o podršci prosvjetnim radnicima u radu sa nadarenim i talentovanim učenicima, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Stojičićeva je rekla da uspostavljeni partnerski odnos sa Društvom psihologa doprinosi razvoju sveobuhvatnog programa podrške darovitim i talentovanim učenicima i da će resorno Ministarstvo podržati realizaciju druge faze projekta „Podsticaj timovima za podršku nadarenim i talentovanim učenicima za rad sa talentovanom i darovitom djecom u školama Republike Srpske“.

Ona je konstatovala da je prva faza projekta koji je realizovan sa Društvom psihologa ostvarila očekivane rezultate.

Lovrićeva je rekla da se procjenjuje da je u Republici Srpskoj od tri do pet odsto potencijalno talentovane djece, čiji se talenti mogu prepoznati u toku osnovne ili srednje škole, te da svako dijete zahtijeva individualni pristup, pažljivo praćenje i sveobuhvatnu podršku tokom razvoja.

Na sastanku je konstatovano da će izgrađeno povjerenje biti osnova za nastavak uspješne saradnje u skladu sa definisanom Strategijom razvoja predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Republici Srpskoj.

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post U Srpskoj do pet odsto potencijalno talentovane djece appeared first on Padrino Vijesti.