U Sečnju otvorena „Hercegovačka kuća“

U opštini Sečanj, u kojoj su kolonizovani brojni Hercegovci, otvorena je „Hercegovačka kuća“ u kojoj će posjetioci biti u prilici da pogledaju bogatu istorijsku građu o kolonizaciji Hercegovaca u Banat.

U „Hercegovačkoj kući“, koja je u formi muzeja, moći će da se pogledaju predmeti i fotografije porodica koje su naselile Sečanj i ostala banatska sela.

Član Grupe „Erceg“ i potomak Hercegovaca Vajo Milošević rekao je da se raduje što će na ovaj način tradicija njihovih predaka ostati sačuvana.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbije Mlađen Cicović rekao je na ceremoniji otvaranja „Hercegovačke kuće“ da Hercegovci na pravi način pokazuju šta znači država i veza sa zavičajem.

-Razmišljao sam šta uopšte da kažem onima koji potiču od Hercegovaca, a da oni nisu rekli i da njihovi slavni preci nisu ugradili u temelje srpskog nacionalnog identiteta. Šta reći vama koji na pravi način pokazujete kako i na koji način treba čuvati tradiciju, kulturu, običaje i sve ono što je ostalo u vašem zavičaju – rekao je Cicović.

Prema njegovim riječima, sve ono što Hercegovci rade doprinosi ukupnim odnosima Srba sa obje strane rijeke Drine.

-Samo jedinstvenim i sabrani možemo da se odupremo iskušenjima u kojima se nalazimo – rekao je Cicović i dodao da odnosi Srpske i Srbije nikada nisu bili bolji.

On je istakao da je srpski narod uvijek znao da poštuje svoju prošlost i da vjeruje da će umijeti da odoli svim iskušenjima.

 

 

 

Izvor: Srna

The post U Sečnju otvorena „Hercegovačka kuća“ appeared first on Padrino Vijesti.