U Sarajevu izložba „Nevesinjska olimpijada – dio svjetskog kulturnog nasljeđa“

Izložba „Nevesinjska olimpijada – dio svjetskog kulturnog nasljeđa“ biće danas otvorena u Sarajevu povodom Međunarodnog dana muzeja.

– Ta izložba prvi put je predstavljena u Muzeju Hercegovine u Trebinju 2019. godine, čime je zvanično počela promocija te gotovo 150 godina stare manifestacije – naveli su iz trebinjskog Muzeja Hercegovine.

Autor je viši kustos etnolog Božana Đuzelović u Muzeju Hercegovine u Trebinju, a prilikom rada na izložbi korištena je dokumentarna građa Јugoslovenske kinoteke, novinski članci, nagrade takmičara, kao i monografija „Nevesinjska olimpijada“ Dragomira Grahovca.

– Izložba „Nevesinjska olimpijada“, na čijim borilištima su, nakon napornih seoskih radova, snage odmjeravali ljudi seljaci, orači, kosci, ali i profesionalni sportisti, bilo je i onih koji su učestvovali na modernim Olimpijskim igrama, poput Alekse Kovačevića, a prikazana je na 20 panoa i kroz katalog izložbe – naveli su iz Muzeja.

„Nevesinjska olimpijada“ je nakon „Zmijanjskog veza“ i „Branja trave Ive na Ozrenu“ treće nematerijalno kulturno dobro na Uneskovoj listi iz Republike Srpske.

Izložba je pripremljena uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Upravnog odbora „Nevesinjska olimpijada“, nevesinjske opštine i Turističke organizacije, te Radio Nevesinja.

Izložba o Nevesinjskoj olimpijadi u Olimpijskom muzeju Sarajevo biće otvorena u 12.00 časova, a publika će moći da je pogleda do 1. juna.

 

 

Izvor: RTRS

The post U Sarajevu izložba „Nevesinjska olimpijada – dio svjetskog kulturnog nasljeđa“ appeared first on Padrino Vijesti.