U Republici Srpskoj žene u većem broju završavaju fakultete, ali muškarci magistarske i doktorate

Podaci o akademskim studijama koje je objavio Zavod za statistiku Republike Srpske pokazuju nam da žene u većem broju završaju fakultete, odnosno prvi ciklus studija, dok muškarci više završavaju magistarske i master studije, kao i doktorate.

U 2022. godini 3 368 studenata je diplomiralo/završilo akademske ili strukovne studije, što je za 6,1% manje u odnosu na prethodnu godinu. Od ukupnog broja diplomiranih/završenih studenata, 60,5% su studentkinje.

Prema „starom“ programu obrazovanja 0,7% studenata je diplomiralo/završilo akademske ili strukovne studije, a prema programu prilagođenom Bolonjskoj deklaraciji njih 99,3%.

Od ukupnog broja diplomiranih/završenih studenta, na visokim školama diplomiralo je 16,3%, a na univerzitetima 83,7%.

Najviše studenata steklo je zvanje iz oblasti obrazovanja Poslovanje, administracija i pravo 18,9%, dok je najmanje studenata steklo zvanje u oblasti Usluge (3,0%).

MAGISTARSKE I MASTER STUDIJE

U 2022. godini, na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, četiri kandidata steklo je naučni stepen magistra nauka, 334 kandidata zvanje mastera, a 92 kandidata steklo je stručni stepen specijaliste.

Prema polnoj strukturi, 100.0% magistara su muškarci. Ako posmatramo mastere, 44,9% su muškarci, a 55,1% su žene. Polnu strukturu kod specijalista čine muškarci sa 42,4%, dok žene čine 57,6%.

Najveći broj magistarskih i master radova, odnosno specijalističkih ispita je iz oblasti Zdravstvo i socijalna zaštita (23,5%), Društvenih nauka, novinarstva i informisanja (19,8%) i Humanističkih nauka i umjetnosti (13,7%), dok je najmanji broj iz oblasti Informacione i komunikacione tehnologije (2,1%).

DOKTORSKE STUDIJE

U 2022. godini, na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, naučni stepen doktora nauka steklo je 67 kandidata.

Prema polnoj strukturi 50,7% doktora nauka su muškarci, a 49,3% su žene.

Najveći broj doktorskih disertacija je iz oblasti Poslovanje, administracija i pravo (32,8%), dok je najmanje doktorskih disertacija (1,5%) iz oblasti Obrazovanje.

Podsjetimo da je i prema podacima Agencije za statistiku BiH, koji su objavljeni u publikaciji Žene i muškarci u BiH, u Bosni i Hercegovini je u 2020. godini od 13.291 diplomiranih studenata bilo 60 posto žena, od 3.143 magistara nauka i specijalista 64 posto žena, a od 153 doktora nauka 41 posto žena.

Visokoobrazovane žene u Bosni i Hercegovini dominiraju u djelatnostima obrazovanja, zdravstva i društvenih nauka. U strukturi zaposlenih u obrazovnim ustanovama tokom 2020. godine, u Bosni i Hercegovini je radilo oko 99 posto odgajateljica u predškolskim ustanovama. Međutim, idući prema višim nivoima obrazovanja spolna struktura nastavnog osoblja se mijenjala. Žene su bile zastupljenije u osnovnom i srednjem obrazovanju, dok su više od polovine nastavnika i saradnika u visokoškolskim ustanovama činili muškarci.

Kada je riječ o tome gdje su žene u privredi, na osnovu spolne strukture upravnih odbora deset najviše rangiranih kompanija na berzi u BiH, u 2020. godini, upravljačku strukturu odabranih kompanija činilo je 17 posto žena i 83 posto muškaraca. Samo je jedna kompanija za predsjednicu imala ženu, dok su u ostalih devet kompanija predsjednici bili muškarci, navode iz Agencije za statistiku BiH u informaciji o položaju visokoobrazovanih žena u BiH.

 

Izvor: Buka

The post U Republici Srpskoj žene u većem broju završavaju fakultete, ali muškarci magistarske i doktorate appeared first on Padrino Vijesti.