U Nevesinje stižu djeca sa Kosova i Metohije

Opština Nevesinje ove godine po prvi put će uzeti učešće u Projektu „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“, potvrdio je predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Banja Luka Milorad Arlov.

„Načelnik opštine Nevesenje Milenko Avdalović i direktorica OŠ “Risto Proroković” iz Nevesinja Mara Šaran potvrdili su Odboru da će ova Hercegovačka lokalna zajednica prvi put učestvovati u ovom velikom i značajnom projektu “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”“, rekao je Arlov.

Podsjeća da Odbor od 24/25.juna do 01/02.jula ove godine organizuje ovaj projekt, a Nevesinje će biti druga hercegovačka zajednica, koja uz Trebinje, podržava isti.

„Vršnjaci i njihove porodice iz OŠ “Risto Proroković” ugostiće 46 srpske djece školskog uzrasta od 10 do 15 godina u pratnji 4 prosvjetna radnika iz neke od srpskih sredina i enklava na Kosovu i Metohiji“, rekao je Arlov.

Arlov se zahvalio načelniku Milenku Avdalaoviću što će ovaj Hercegovački grad i lokalna zajednica otvoriti vrata svojih domova i sedam dana bratski ugostiti srpsku djecu sa Kosmeta.

„Zahvaljujemo i SPKD “Prosvjeta” iz Mostara koji su izrazili želju da u toku sedmodnevnog boravka djece sa Kosmeta u Nevesinju pruže jedan dan gostoprimstvo i organizuju za njih izlet u Mostar koji sigurno ima šta pokazati od srpske duhovnosti, kulture, tradicije istorije: veliku Sabornu Crkvu u Mostaru, manastir Žitomislić, Šantićev grob, Stari most na Neretvi…“, rekao j Arlov.

Nevesinje je šesnaesta lokalna zajednica iz Republike Srpske koja je preko svojih osnovnih škola potvrdila i izrazila želju da učestvuje u 11. projektu kojim je planirano da se ove godine sa čitavog Kosmeta ugostiti oko 700 srpske djece. U projekt je uključeno i oko 40 srpske djece iz Zapadne Slavonije i oko 50 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju iz Udruženja roditelja “Podrži me” Kosovska Mitrovica za koje je Odbor izgradio i sada oprema Dnevni centar “Podrži me-9.januar”.

Arlov je zahvalio svima koji učestvuju i koji su do sada podržali ovaj veliki i značajan projekat sa dugogodišnjom tradicijom kojim je do sad sa čitavog Kosmeta po sedam dana u 37 lokalnih zajednica Srpske boravilo preko 6.000 srpske djece u pratnji oko 550 prosvjetnih.

 

 

 

Izvor: Top portal

The post U Nevesinje stižu djeca sa Kosova i Metohije appeared first on Padrino Vijesti.