U Neretvi otkrivene 24 nove vrste, potvrđena i čistoća vode sa ocjenom 1. kategorije kvaliteta

Tokom Sedmice nauke, odnosno istraživanja gornjeg toka Neretve, u kojem je 2022. godine učestvovalo preko 50 naučnika, otkriveno je preko 1300 vrsta.

Među njima je osam novih vrsta za nauku, a do sada je potvrđena prva “Baeoura neretvaensis”, dok se za ostalih sedam još čeka zvanična potvrda.

Novootkrivena vrsta je insekt iz reda dvokrilaca (Diptera).

– To je vrsta koja dolazi u vrlo čistim i netaknutim područjima rijeke Neretve i na još nekim lokalitetima šireg zapadnog Balkana. Rod Baeoura se smatra rijetkim na Zapadnom Palearktiku, sa distribucijom uglavnom ograničenom na mediteransku regiju. Svaka vrsta ima važnu ulogu u ekosistemu u kojem dolazi, pa čak i ako još mi ne znamo koja je ta uloga, ali za dobro i pravilno funkcionisanje slatkovodnih ekosistema važno je očuvati njihovu bioraznolikost – istakla je Marija Ivković, profesorka na Odsjeku za biologiju Univerziteta u Zagrebu koja je bila dio tima naučnika koji su ovu vrstu otkrili.

Sedmicu nauke je organizovao Centar za životnu sredinu u partnerstvu sa međunarodnim organizacijama Rivervoč i Euronatur, a tokom nje su otkrivene 24 nove vrste za BiH, te je utvrđena, između ostalog, izuzetna čistoća vode, koja se svrstava u I kategoriju kvaliteta.

Cilj istraživanja je buduća zaštita ovog područja.

 

 

Izvor: Bosnainfo

The post U Neretvi otkrivene 24 nove vrste, potvrđena i čistoća vode sa ocjenom 1. kategorije kvaliteta appeared first on Padrino Vijesti.