U korito Bregave kod Stoca srušio se nasip mini hidroelektrane

U korito rijeke Bregave uzvodno od Stoca srušio se dio nasipa nastalog izgradnjom minihidroelektrane (MHE) “Do” u Berkovićima, te tako prijeti daljnjim obrušavanja koje bi moglo dovesti do zatrpavanja korita i nesagledivih posljedica na širem području.

Na ovaj problem upozoravaju zabrinuti ekološki aktivisti iz Udruženja za očuvanje prirodne sredine i razvoj turizma “Stolac Kajaking Ekotur” svjedočeći nemilim scenama, prenosi UNA.

Tvrde da je uslijed prelijevanja iz kanala kojim se vodom snabdijeva protočna mini HE “Do” proteklih dana došlo je do obrušavanja nasipa zbog čega je ogromna količina materijala završila u koritu rijeke Bregava.

– Ogroman dio nasipa nastalog izgradnjom ovog kanala i MHE, takođe visi u vazduhu i svakog trenutka može da se obruši. Postoji realna opasnost da dođe do zatrpavanja čitavog korita i kratkotrajnog formiranja akumulacije, koja bi nakon probijanja izazvala nesagledivu štetu na objektima nizvodno, od kojih su mnogi od neizmjernog kulturno-historijskog značaja – upozoravaju aktivisti, prenosi Kliks.

 

Izvor: SrpskaInfo

The post U korito Bregave kod Stoca srušio se nasip mini hidroelektrane appeared first on Padrino Vijesti.