U kojoj su mjeri djeca u Srpskoj zaštićena od ozbiljnih zaraznih bolesti

Obuhvat imunizacijom u Srpskoj niži je od obuhvata koji je potreban za kolektivni imunitet, a to je naročito izraženo kada je u pitanju obuhvat MRP vakcinom.

Riječ je o vakcini protiv morbila, rubele i parotitisa, a broj vakcinisane djece je već nekoliko godina u konstantnom padu.

Obuhvat ovom vakcinom lani je iznosio 69 odsto, saopštili su iz Institut za javno zdravstvo Srpske, naglasivši da je potreban obuhvat od 95 odsto da bismo bili zaštićeni od epidemija ovih bolesti.

Iz ovog instituta upozoravaju da su neophodne hitne aktivnosti kako bi se što prije nadoknadile propuštene doze i zaštitila djeca, koja su u dobi do pet godina najpodložnija komplikacijama zaraznih bolesti.

– Brojna istraživanja pokazuju da postoji direktna veza između znanja i stavova roditelja ili staratelja o imunizaciji i obuhvata imunizacijom. Roditelji koji su neodlučni kada je vakcinacija njihovog djeteta u pitanju, od zdravstvenih radnika i zdravstvenih ustanova traže usmene ili pismene informacije o vakcinaciji i rizicima koji su sa njom povezani. Zbog toga je nepohodna dobra komunikacija sa zdravstvenim radnicima i zdravstvenim ustanovama, što može biti presudno u tome da li će dijete primiti sve vakcine ili nijednu – ističu u ovom institutu povodom obilježavanju Evropske/Svjetske sedmice imunizacije.

 

 

 

Izvor: Srpska info

The post U kojoj su mjeri djeca u Srpskoj zaštićena od ozbiljnih zaraznih bolesti appeared first on Padrino Vijesti.