U klupe sjeda 175 prvačića manje

U prvi razred osnovnih škola u Srpskoj tokom aprila i maja ove godine upisano je 175 učenika manje nego lani, a najmanje prvačića u klupe će na jesen sjesti u Kalinoviku, Petrovcu i Trnovu.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, u školsku 2023/2024. godinu za dva mjeseca upisano je 8.899 učenika, dok je lani prvi put u klupe sjelo 9.074 učenika.

Broj prvačića svake godine sve je manje, a situacija je posebno zabrinula demografe 2017, kada je po prvi put broj upisanih đaka skliznuo ispod 10.000.

Trenutni brojevi upisanih prvačića, istakli su u ministarstvu, nisu konačni, jer ima još roditelji koji nisu predali dokumenta za upis u prvi razred u narednoj školskoj godini.

– Imajući u vidu da svake godine do septembra bude upisan dodatni broj učenika, očekujemo da će, kod utvrđivanja konačnog broja upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola, taj broj biti veći – kazali su u ministarstvu.

Najviše upisane djece, kako su dodali u ministarstvu, je u Banjaluci i to 1.816, slijedi Bijeljina sa 882 učenika, zatim Prijedor sa 528 prvačića te Doboj sa 463 i Laktaši sa 377 đaka, koji će prvi put u septembru sjesti u klupe.

U Kalinoviku je, navode u ministarstvu, za dva mjeseca upisano četvoro učenika, dok je u Petrovcu petoro i Trnovu šestoro đaka.

– Nema lokalnih zajednica i škola u koje nije upisan nijedan učenik prvog razreda – rekli su u ministarstvu.

Posmatrano pojedinačno po osnovnim školama najviše prvačića na jesen u klupe bi moglo sjesti u Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Banjaluci i to 192 učenika i Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Bijeljini, gdje je upisano 185 đaka.

Prvi put ove godine omogućena je elektronska prijava đaka, što je iskoristilo čak 90 odsto roditelja.

Ministarka prosvjete i kulture RS Željka Stojičić istakla je za “Glas Srpske” da se elektronski upis učenika u prvi razred osnovne škole putem portala ministarstva “eUpis” pokazao kao prihvatljiva opcija i bio je olakšanje za roditelje učenika, kao i za vaspitno-obrazovne ustanove.

– Osnovne škole raspolažu sa informacijama koliko djece još nije upisano i zbog toga napominjemo da roditelji ili staratelji koji nisu upisali svoju djecu u prvi razred osnovne škole imaju mogućnost da to urade do septembra, odnosno do početka nove školske godine – kazala je Stojičićeva.

Samostalni stručni saradnik za opšte i pravne poslove u opštini Petrovac – Drinić Bojan Ćulibrk rekao je da svake godine bude upisan otprilike isti broj prvačića.

– Dajemo sve od sebe da pomognemo školi u radu da bi opstala. Naravno, tu su i podsticajne mjere za natalitet i još mnogo toga, što po svemu sudeći ne pije mnogo vode. Onaj ko je odlučio da napusti BiH on ode bez obzira ne sve – kazao je Ćulibrk.

Direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Bijeljini Predrag Račanović istakao je da iz godine u godinu upisuju više prvačića.

– Zbog pojačanog priliva đaka dolazimo u situaciju da više nemamo prostora u školi – kazao je Račanović, dodajući da su od Gradske uprave Bijeljina zatražili proširenje kapaciteta škole.

Više prvačića i to za 13 ukupno imaće na jesen i devet osnovnih škola na području Doboja, gdje ipak tri područna odjeljenja neće imati nijednog prvačića.

Mreža

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture, u Srpskoj ima 187 javnih i jedna privatna osnovna škola.

– Kada su u pitanju područna odjeljenja javnih osnovnih škola, u školskoj 2022/2023. godini vaspitno-obrazovni rad se, prema podacima dobijenim od škola, realizovao u 449 područnih odjeljenja od postojećih 487, prema Mreži škola donesenoj 2018. godine, a koja je još na snazi – istakli su u ministarstvu.

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post U klupe sjeda 175 prvačića manje appeared first on Padrino Vijesti.