U Hercegovini nastradale trešnje i jagode: Nakon kiša nema se šta ubrati

Uslijed obilnih padavina u Hercegovini su nastradale trešnje i jagode koje su se pored prodaje širom BiH trebale izvoziti u zemlje EU. Tako će njihova pojava na policama marketa biti oskudna, a cijene skuplje za više od 50 odsto.

Predsjednik Klastera proizvođača mediteranskog voća Hercegovine Nedim Badžak ističe da se ove godine hercegovačka trešnja i jagoda trebala naći na policama svih otmjenih marketa u BiH i EU, ali da se nažalost to neće dogoditi, jer su trešnje i jagode stradale u velikoj količini.

“U Hercegovini je u zadnjem periodu palo preko 400 litara kiše na jedan metar kvadratni i nastale su jako velike štete. Trešnje ne vjerujem da će biti ni 10 odsto od ukupno planirane proizvodnje”, kazao je Badžak.

Ističe da je prinos bio veliki i da su štete neprocjenjive, što će uzrokovati i poskupljenje cijena.

“Cijene će na tržištu sigurno biti 50 odsto veće. Mislim da će 8 do 10 maraka biti najmanja cijena trešnje jer će morati dolaziti iz uvoza, iz drugih zemalja”, ocijenio je Badžak.

Profesor Agromediteranskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” iz Mostara Ahmed Džubur upozorava : “Trešnja se u Hercegovini praktično nema gdje ubrati”, te apeluje na Vladu HNK da proglasiti stanje elementarne nepogode kako bi se sanirala šteta koja je ogromna.

“Ukoliko se to ne desi, kao što se dešavalo u prethodnim slučajevima kasnih proljetnih mrazeva, onda će se svim ljudima koji se bave poljoprivredom, poslati poruka da Vlada i ministarstvo ne vode računa o objektivnim problemima koji predstavljaju elementarnu nepogodu”, konstatovao je Džubur.

Stručnjaci smatraju da je pomoć vladajućih struktura neophodna da se ove teškoće prevaziđu, ali i sistemski rad na usmjeravanju poljoprivrede i poljoprivrednih proizvođača ka prilagodbi na klimatske promjene, koje su sa svojim negativnim efektima sve prisutnije na ovim prostorima.

 

 

Izvor: Klix.ba

The post U Hercegovini nastradale trešnje i jagode: Nakon kiša nema se šta ubrati appeared first on Padrino Vijesti.