U godini dana hrana i bezalkoholna pića poskupili za više od 20 odsto

Indeks potrošačkih cijena u BiH izračunava se na osnovu reprezentativnog spiska proizvoda koji u 2023. godini čini 610 proizvoda.

Kilogram riže u februaru koštao je 4,30 KM, kilogram hljeba od pšeničnog brašna 3,30 KM, junetine bez kosti 19 KM, maslaca 31 KM, sira 17,40 KM, mljevene kafe 17,90 KM, šećera 2,30 KM.

Životni standard

U istom razdoblju za litru ulja u prosjeku je trebalo izdvojiti 3,80 KM, a litru mlijeka 2,60 KM.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, nivo cijena u februaru 2023. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 12,9 posto.

Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića za 20,8%, alkoholnih pića i duvana za 3,7%, stanovanja i režijskih izdataka za 13,7%, namještaja, kućnih uređaja i redovnog održavanja doma za 12,6%, zdravstva za 2,7%, prevoza 10,9%, komunikacija za 0,9%, rekreacije i kulture za 9,3%, obrazovanja za 2,5%, restorana i hotela za 10,4% te ostalih dobara i usluga za 9,3%. Prosječni pad cijena zabilježen je u odjeljku odjeće i obuće za 4,2%.

Kada je riječ o poređenju sa januarom 2023. godine, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru 2023. godine u prosjeku su zabilježile rast nivoa za 0,4%.

– Posmatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u februaru 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića za 1,3%, alkoholnih pića i duhana za 0,9%, namještaja i kućnih uređaja za 0,7%, zdravstva za 0,7%, rekreacije i kulture za 0,3%, restorana i hotela za 0,7% te ostalih dobara i usluga za 0,6%.

Posmatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u februaru 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku je zabilježen pad cijena u odjeljcima odjeće i obuće za 1,3%, stanovanja i režijskih izdataka za 0,6% te prijevoza za 1% – navodi se u službenom izvještaju Agencije za statistiku BiH.

Inače, indeks potrošačkih cijena u BiH izračunava se na temelju reprezentativnog popisa proizvoda koji u 2023. godini čini 610 proizvoda.

Svakog mjeseca prikuplja se oko 21.000 cijena na unaprijed definisanom uzorku prodajnih mjesta na 12 lokacija.

Cijene u gradovima

Cijene se prikupljaju na 12 lokacija (gradova) u zemlji (Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Brčko, Doboj, Istočno Sarajevo, Mostar, Prijedor, Sarajevo, Trebinje, Tuzla, Zenica) odabranih prema kriterijumu broja stanovnika i njihovoj ulozi na geografskom području kojem pripadaju.

Obuhvaćeni su najvažniji proizvodi i usluge koje kupuje stanovništvo radi finalne potrošnje.

Obuhvat dobara i usluga redovito se revidira kako bi se očuvala reprezentativnost popisa proizvoda s obzirom na ukuse potrošača i njihove navike u pogledu kupovine.

Kako se navodi na službenoj stranici Agencije za statistiku BiH, svrha prikupljanja potrošačkih cijena u BiH je dobivanje mjere inflacije u zemlji, entitetima i Distriktu Brčko.

Osim toga, indeks potrošačkih cijena koristi se i za usklađivanje plata i zarada u skladu s kolektivnim ugovorima te mirovina i socijalnih davanja.

Takođe se koristi i za očuvanje vrijednosti kod ugovora s indeksnim klauzulama, omogućuje upoređivanje stope inflacije s drugim zemljama, omogućuje kretanje cijena unutar zemlje među pojedinim regijama i služi kao osnova za deflacioniranje pojedinih makroekonomskih agregata u statistici nacionalnih računa i u druge svrhe, piše Večernji list.

 

 

Izvor: Srpska Info

The post U godini dana hrana i bezalkoholna pića poskupili za više od 20 odsto appeared first on Padrino Vijesti.