U FBiH počinje zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima i javnom prevozu

Federaciji BiH primjena zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje počinje 26. maja 2023. godine.

Ovo je za portal Dnevni Avaz rekla Jasmina Čekrić koja je član Federalne komisije za kontrolu upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Stupanje na snagu

– Zakon je objavljen u Službenim novinama Federacije BiH 18. maja 2022., gdje se navodi da zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenim novinama Federacije BiH“, a počinje se primjenjivati godinu od dana stupanja na snagu ovog zakona. Drugim riječima, primjena zakona počinje 26. maja 2023. godine – rekla je Čekrić.

Obaveze za fizička lica, dodaje Čekrić, nastupaju sa danom početka primjene ovog zakona, pravna lica dužna su svoje akte uskladiti s odredbama zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene ovog zakona.

Pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prevozu. Takođe se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Istaknuta oznaka

Podzakonski akti podrazumijevaju i uslove za posebne prostorije za puštenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja. Pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju u skladu sa propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

Izvor: SrpskaInfo

The post U FBiH počinje zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima i javnom prevozu appeared first on Padrino Vijesti.