U Bosni i Hercegovini oko 150 električnih automobila i 200 punionica

Električnih automobila u Bosni i Hercegovini je oko 150 registriranih, a pune se na 200 punionica. Ove automobile odlikuju niski troškovi održavanja i izostanak štetnih plinova. Vlasnici punionica za električne automobile korisnicima trenutno besplatno isporučuju struju. Međutim, to bi se uskoro moglo početi naplaćivati.

Građani sa kojima smo razgovarali kažu da je isplativije korišćenje električnih automobila, ali s obzirom na visinu plata i standard života u Bosni i Hercegovini, teško ih je priuštiti.

U Bosni i Hercegovini ima nešto više od 200 punionica za električna vozila, a nalaze se uglavnom u većim gradovima, poput Sarajeva, Mostara, Banjaluke. To je relativno mali broj punionica, ali očekuje se da će ih biti više. Razvoj auto industrije i podsticaji za kupovinu ovakvih vozila bili bi korisni za sve, kažu naši sagovornici.

ALMIR GREBOVIĆ, urednik magazina o automobilizmu „ProAuto“

„Dosta tih električnih punjača i punionica su zasad besplatne za upotrebu, međutim postoje punionice koje instaliraju hoteli i različite institucije ili druge privatne kompanije koje nisu besplatne za korištenje. Tako da su vlasnici električnih automobila pa i turisti koji prolaze kroz BiH osuđeni na veoma mali broj punionica koje su zadas besplatne“.

ANELA KARAHASAN, Udruženje za elektromobilnost u BiH

„Cijenje punjenja su opet niže i isplatljivije u odnosu na cijene goriva koje evo svjesni smo koliko variraju i drastično rastu tako da zasigurno će biti povoljnije pogotovo onda kada kažem električna energija u BiH domaći resurs“.

Ove godine podsticaj za kupce električnih automobila u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosi milion konvertibilnih maraka, a za razliku od prošle godine uključena su i pravna lica, dok u Republici Srpskoj ove godine nema podsticaja.

U zapadnim zemljama ima mnogo više električnih automobila nego kod nas. Iako ih karakterišu mnogi benefiti, poput očuvanja životne sredine, manje potrošnje i razvoja industrije, u Bosni i Hercegovini zbog visokih cijena mnogi građani ih ne mogu priuštiti.

 

 

Izvor: BHRT

The post U Bosni i Hercegovini oko 150 električnih automobila i 200 punionica appeared first on Padrino Vijesti.