U Beogradu otvorena izložba ,,Vez i zlatovez iz fundusa Muzeja Hercegovine u Trebinju“

U utorak, 7. februara, u Etnografskom muzeju u Beogradu, otvorena je izložba ,,Vez i zlatovez iz fundusa Muzeja Hercegovine u Trebinju“.

Tijana Čolak-Antić Popović, direktorka Etnografskog muzeja pozdravila je prisutne i zahvalila se Muzeju Hercegovine u Trebinju što je beogradskoj publici omogućio da se upozna sa tradicionalnim tehnikama ukrašavanja tekstila karakterističnim za Hercegovinu.

Ivana Grujić, direktorka Muzeja Hercegovine u Trebinju, pozdravivši prisutne, osvrnula se na višedecenijsku saradnju dva muzeja. Posebno je istakla pomoć stručnog tima Etnografskog muzeja, predvođenog Bratislavom Vladić Кrstić i Brankom Borojević Džokić, koji je 1997. godine realizovao stalnu etnološku postavku ,,Narodni život i kultura Srba u Istočnoj Hercegovini u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. vijeka“.

Ova izložba i nakon 25 godina od otvaranja privlači pažnju svih posjetilaca Muzeja Hercegovine u Trebinju. Govoreći o izložbi ,,Vez i zlatovez iz fundusa Muzeja Hercegovine u Trebinju“, gđa Grujić je rekla da je glavni cilj ove izložbe da široj javnosti predstavi predmete ukrašene vezom i zlatovezom, kao vrlo atraktivnim načinom ukrašavanja odjeće i upotrebnih predmeta i na taj način pokaže veliko bogatstvo hercegovačkog podneblja, kada je etnologija u pitanju.

Božana Đuzelović, viši kustos etnolog, koja je i autor izložbe, govorila je o samoj izložbi, ističući posebne uslove u kojima su ovi predmeti rađeni. Takođe, gđa Đuzelović je predstavila i tehnike veza kojim su ukrašeni dijelovi narodne nošnje, ističući pokrstice ili ošvice kao način vezenja karakterističan za Hercegovinu. Posebno se osvrnula na dijelove bošnjačke nošnje koja se veže za svadbene običaje, kao najbolji primjer zlatoveza koji se čuva u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Akademik prof. dr Milovan Pecelj, osvrćući se na bogatstvo koje čuva Muzej Hercegovine u Trebinju, naglasio je značaj ovoga muzeja kao jedne od vodećih kulturnih ustanova Republike Srpske i proglasio izložbu otvorenom.

 

 

Padrino, februar 2023.

The post U Beogradu otvorena izložba ,,Vez i zlatovez iz fundusa Muzeja Hercegovine u Trebinju“ appeared first on Padrino Vijesti.