Tržište nekretnina u haosu: Najezda Rusa i Ukrajinaca u Crnoj Gori, cijene podivljale

Početkom rata u Ukrajini mnogi su izbegli Ukrajinci, ali i Rusi koji su iz raznih razloga napustili svoju domovinu, odlučili preseliti u druge države. Posebno ih je privlačila jugoistočna Evropa zbog kulturnih sličnosti.

Među državama gde ih se zaputilo nekoliko hiljada je i Crna Gora gde je 25.000 Rusa i Ukrajinaca, zbog svoje sposobnosti plaćanja dovelo do pravog kolapsa na tržištu nekretnina, kako prenosi Al Jazeera.

Naime, stanodavci su želeći više da zarade povećali cenu zakupa, što mnogi prosečni Crnogorci nisu mogli da plate, stoga su počeli da napuštaju stanove.

Jedna od njih je i Bojana Moškov koja se iselila iz svog jednosobnog stana. Sada je u Podgorici našla drugu nekretninu, ali kako bi platila zakup jedino je sebi mogla da priušti život zajedno sa cimerom.

„Tako mi je jeftinije i moje trenutno materijalno stanje ne može da plati da iznajmim jednosoban stan koji dođe od 400 evra ili više. Pre sam ga plaćala 250 ili 300, a sad su i neke agencije koje sam kontaktirala rekle da nemaju za manje od 600 evra“, objasnila je Bojana Moškov.

Pridošlice preferiraju jednosobne stanove u boljem komšiluku. Najviše traže stanove u Podgorici i na crnogorskoj obali gde je cena zakupa od početka rata u Ukrajini narasla između 30 i 35 odsto.

Nemogućnost podstanara da isplaćuju zakup postala je i političko pitanje zbog čega iz Udruženja podstanara traže državu da najugroženijima subvencioniše troškove.

„Pričamo o hiljadama podstanara koji se više, jednostavno, ne mogu izboriti s novonastalom situacijom. Reakcija od države mora biti hitna i u par dana se mora doneti socijalni plan za podstanare“, rekao je Dragan Živković iz Udruženja podstanara.

Iz Vlade Crne Gore su rekli kako su spremni da pomognu podstanarima, ali, kako izveštava Al Jazeera, nisu otkrili na koji bi način to učinili. Jedan od problema je i što najveći deo podstanara nema ugovor o zakupu sa stanodavcima pa je pitanje koliko bi ih uopšte ostvarilo pravo na subvencije.

 

 

 

Izvor: B92

The post Tržište nekretnina u haosu: Najezda Rusa i Ukrajinaca u Crnoj Gori, cijene podivljale appeared first on Padrino Vijesti.