Trostruko pranje kose je novi trend kada je njega u pitanju

Dok se neki od vas možda dobro slažu s metodom dvostrukog ispiranja, onih koji prakticiraju trostruko pranje sve je manje, no ipak je to metoda koja vam, prema nekim stručnjacima, pomaže da izvučete najviše iz pranja kose.

Baš kao kod njege kože – gdje dvostruko/trostruko čistimo kožu – uvijek bismo trebali dvostruko ili trostruko očistiti svoje vlasište. To je zato što prvo pranje uklanja svu masnoću, onečišćenje i ostatke proizvoda, dok drugo i treće pranje zapravo čiste naše vlasište.

Ako redovno koristite brojne proizvode za kosu, bit će vam dobro poznati ostaci koje ostavljaju za sobom tokom vremena i na kosi i na tjemenu. Razmislite o vosku, uljima, pa čak i teškim silikonima. Čak i ako ne koristite proizvode, vaša je kosa još uvijek izložena nakupljanju prljavštine, onečišćenju, znoju i prirodnim uljima, zbog čega često jedno ispiranje nije dovoljno za potpuno čišćenje kose, što dovodi do blijedih pramenova i nezdravog vlasišta. Stoga se preporučuje da u svoju rutinu njege uvedete dvostruko i trostruko ispiranje koje služi kao način da se eliminira sve navedeno.

Važno je održavati kosu i vlasište zdravima kako bi folikuli imali zdravu osnovu za disanje i rast. Svrbež i ljuskanje vlasišta ili iritacije kože mogu biti uzrokovani netemeljitim čišćenjem kose ili vlasišta na pravilan način, stoga je nevjerojatno važno da to učinite.

Još jedna stvar koju možete učiniti kako biste poboljšali zdravlje svoje kose tokom dvostrukog i trostrukog ispiranja je masaža vlasišta. Masaža vlasišta tokom pranja pomaže stimulirati folikule dlake, kao i ukloniti mrtve stanice kože na tjemenu. Ako ne masirate vlasište tokom pranja, postoji mogućnost da vlasište postane ukočeno, suho i čak dovede do prhuti ili prekomjernog nakupljanja proizvoda.

Uprkos tome, važno je ne pretjerano prati kosu jer se time s kose i vlasišta oduzimaju prirodna ulja i hranjive tvari koje su im potrebne za održavanje zdravog stanja.

 

 

 

Izvor: Ljepota&Zdravlje

The post Trostruko pranje kose je novi trend kada je njega u pitanju appeared first on Padrino Vijesti.