Trodnevna žalost u Srbiji; Ministarstva izražavaju najdublje žaljenje povodom najveće tragedije (VIDEO)

Vlada Srbije je donijela odluku o trodnevnoj žalosti na čitavoj teritoriji Srbije počevši od petka 5. maja, rekao je na konferenciji za novinare povodom tragedije u beogradskoj Osnovnoj školi na Vračaru, ministar prosvjete Srbije Branko Ružić.

– Tim psihologa je promptno pozvan da se učenicima, zaposlenima i roditeljima pruži adekvatna pomoć. Nezamislivo je kada vidite te scene kako je bilo toj djeci i čuvaru i nastavnicima – rekao je Ružić.

Ružić je izjavio  saučešće porodicama žrtava, navodeći da djecu roditeljima niko ne može da vrati.

Zahvalio je na hrabrosti nastavnika i svih koji su pokušali da spriječe tragediju.

– Nezamislivo je kada vidite te scene kako je bilo djeci koja su doživela strah čuvara i nastavnika koji su pokušali da spriječe tragediju i zaštitite ono što je za njih najsvetije, a to su djeca – rekao je Ružić.

Vlada Srbije donijela je odluku da 5,6. i 7. maj budu dani žalosti u Srbiji.

– Potrebno da dozvolimo porodicama da najmilije isprate na miru i da svi oni koji u ovom vide, a ja ću nazvati to političkim lešinarenjem, da se pogledaju u ogledalo i porazmisle i dozvole barem jedan decentan rok da se ovakva tragedija sagleda iz svih aspekata i da čitav sistem pokaže ima li, a siguran sam da ima otencijal da da odgovore na sve ove izazove – rekao je Ružić.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da će Institut za mentalno zdravlje organizovati telefon za pomoć svima koji hoće da se jave.

– Svako ko bude lično htio da razgovara biće primljen. O brizi za dečaka koji je ovo uradio odlučiće nadležne službe – navela je Grujičić.

Govoreći o stanju povrijeđenih, ministarka je rekla da su šestoro djece i nastavnica u zdravstvenim ustanovama u Beogradu – troje djece u Tiršovoj, četiri pacijenta u Urgentnom centru.

Dva dječaka koja su u Tiršovoj zadobila su povrede donjih ekstremiteta su stabilno i van životne opasnosti, dok je devojčica koja je zadobila prostrelnu povredu glave kritično.

– Urađeno je sve što je moglo da se učini, ali oštećenje je veliko i za njen život se još bore – rekla je ministarka.

U Urgentnom centru je troje dece, devojčica sa prostrelnom povredom trbuha i povredama ruku. Ona je u stabilnom stanju. Dječak koji je zadobio povredu noge je u operacionoj sali.

– Dječak koji je zadobio prostrelnu ranu kroz grudni koš i vrat ima povredu kičme, 5. i 6. vratnog pršljena i on je najteže povrijeđen. Јoš traje operacija, moraće više intervencija da ima, nešto sada, nešto kasnije – rekla je ministarka.

Nastavnica je u kritičnom stanju. Ona ima povrede karlice i ruku i još je u sali.

 

 

Izvor: RTRS

The post Trodnevna žalost u Srbiji; Ministarstva izražavaju najdublje žaljenje povodom najveće tragedije (VIDEO) appeared first on Padrino Vijesti.