Tri svjetske farmaceutske kompanije napustile BiH

Bosnu i Hercegovinu, ali i regiju posljednjih su godina napustile neke od najvećih svjetskih farmaceutskih kompanija. Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva tvrde kako je to rezultat isključivo njihovih procjena.

„Svjetske kompanije kao što su Glaxo, Sanofi, AstraZeneca jesu mijenjale politiku svog poslovanja i prisutnosti na tržištima naše regije u posljednjem desetljeću. Navedeno se ne odnosi isključivo na bh. tržište, već na tržište zemalja jugoistočne Europe“, navela je u odgovoru Večernjaku voditeljica Odjela za informisanje o lijekovima Tijana Spasojević-Došen odgovarajući na upit što je razlog njihova napuštanja tržišta Bosne i Hercegovine.

Dodala je kako to neće uticati na kvalitetu snabdijevanja tržišta lijekovima.

„Pacijenti zbog navedenog nisu ugroženi jer naše tržište raspolaže, za sada, dovoljnom količinom medikamenata, a značajan doprinos u tome pripada domaćoj farmaceutskoj industriji“, navela je ona.

Na pitanje jesu li sigurni lijekovi zamjene koje koriste građani, odgovorila je kako se radi o medikamentima posve zadovoljavajućeg nivoa.

„Generici koje je odobrila naša agencija zadovoljavaju evropske standarde za kvalitet, djetotvornost i sigurnost te prolaze istu ocjenu i provjeru kod naše agencije, kao i originalni lijekovi“, navela ja Spasojević-Došen.

 

 

Izvor: Nezavisne

The post Tri svjetske farmaceutske kompanije napustile BiH appeared first on Padrino Vijesti.