Tri su rizika kada s bebom izlazite na sunce

Kad god izlazite s djetetom, nanesite mu kremu za sunčanje, a rizik od pregrijavanja u kolicima može spriječiti i postavljanje kišobrana za kolica.

Šetnja s bebom

Dani postaju sve topliji, a roditelji male djece svjesni su potrebe da ih zaštite od sunca kada izađu.

Zato neki instinktivno prekrivaju dječija kolica raznim tkaninama. Upravo je to ono što je vrlo opasno ako se izabere kriva tkanina, kaže dr. Raul Kodari s „Royal College of Pediatrics“.

„Najveći rizik od pregrijavanja je između 11 i 15 sati, kada je sunce najjače“ otkrio je ljekar za britanski „The Sun“.

Pedijatar ističe da je ključno uzeti u obzir čime prekrivate kolica. Odabir debelih tkanina, kao što su deke ili frotir, može uzrokovati značajan skok temperature u kolicima.

„Prekrivači od tankog, prozirnog ili mrežastog materijala ne nose rizik od pregrijavanja“ kaže ljekar u nastavku te ističe kako treba voditi računa i o boji same tkanine.

Svijetle tkanine

Osim pravilne vrste materijala, ulogu igra i boja. Svijetle, sintetičke tkanine nešto su bolje od tamnijih. Svjetlije nijanse ne upijaju toliko svjetlosti i reflektuju je.

Brojna ranija istraživanja su pokazala da prekrivanjem kolica tkaninom u njima postaje izrazito vruće te se događa efekt termosice. Dakle, ako je u kolicima bez prekrivanja temperatura vazduha 22 stepena, kada se prekriju, ona naraste do 33 stepena u samo pola sata.

„Tri su rizika o kojima brinemo kada izađemo na sunce s djecom, a to su dehidracija, toplotna iscrpljenost ili toplotni udar i opekotine od sunca. Djeca su ranjivija od odraslih, pa često ne shvatamo koliko su vrući. Posebno moramo zaštititi djecu i posebno onu mlađu od godinu“ objašnjava ljekar u nastavku.

Kad god izlazite s djetetom, nanesite mu kremu za sunčanje, a rizik od pregrijavanja u kolicima može spriječiti i postavljanje kišobrana za kolica.

Ako su djeca starija od šest mjeseci, ponudite im vodu ili razrijeđeni voćni sok ili domaći sladoled. Tako ćete rashladiti dijete.

Ako još dojite dijete, imajte na umu da će mu tokom vrućina trebati češće hranjenje, prenosi „Avaz“.

 

 

Izvor: Avaz

The post Tri su rizika kada s bebom izlazite na sunce appeared first on Padrino Vijesti.