Trgovci traže prava kao i drugi radnici

Članovi federalnog Sindikata radnika trgovine danas su u Sarajevu organizovali protest zahtijevajući ista prava poput drugih zaposlenih, kao i da se političari, umjesto raspodjelom funkcija, počnu baviti rastućim ekonomskim problemima.

Na protestu pod nazivom „Kada smo mi na redu?“ zatražene su izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini Federacije BiH /FBiH/ koji bi sistemski riješio pitanje slobodnih nedjelja i slobodnih dana u vrijeme praznika za zaposlene u trgovinama, koje nisu dobile podršku poslanika u prošlom mandatu.

Zatražene su i izmjene Zakona o radu, hitno povećanje minimalne plate, rješavanje pitanja naknade za godišnji odmor, te izmjene Zakona o porezu na dohodak i doprinosima.

„Ne želimo gledati kako naša djeca odlaze iz ove zemlje i stoga tražimo sistemska i konstruktivna rješenja koja će na prvo mjesto staviti ekonomiju i opstanak privrede“, poručili su iz Sindikata radnika trgovine u FBiH.

Protest u Sarajevu počeo je okupljanjem ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, gdje su simbolično ispred zatvorenih vrata ostavljene poruke trgovaca za vlasti na nivou BiH da se počnu baviti radničkim pravima, a onda su šetajući otišli do zgrade Parlamenta FBiH, gdje su, takođe, ostavili poruke i zahtjeve za ovaj nivo vlasti.

Okupljeni su nosili transparente sa porukama, među kojima „ili dostojanstvena plata ili red za vize“, te „i kasirka želi na more za 1. maj“.

Sektor trgovine u BiH zapošljava više od 152.000 radnika.

 

 

 

Izvor: Nezavisne

The post Trgovci traže prava kao i drugi radnici appeared first on Padrino Vijesti.