Trećina pripadnika ‘sedme sile’ ima psihičke probleme

Posljednje istraživanje OEBS-a pokazalo je da trećina pripadnika ‘sedme sile’ ima psihičke probleme zbog pritisaka, dok većina osjeća konstantnu dozu stresa

Da bi kvalitetno izvještavali, novinarima je potrebno da budu koncentrisani i da rade bez pritisaka.

Više od 60 odsto anketiranih novinarki i novinara vjeruje da su prijetnje, vrijeđanja i napadi imali negativan uticaj na njihovo psihičko stanje. Osim spoljnih faktora, tu je mobing u okviru redakcije.

„Kad je riječ o pritiscima i stresu koji doživljavaju novinari, najviše dolazi iz redakcija, dolazi od prevelike količine posla, kratkih vremenskih rokova ponekad i mobinga. Tako da ustvari imamo kombinaciju i stresa i sagorjevanja i mobinga, eskplozivnu smješu kada je riječ o stanju u koje se dovode novinari“, rekao je predsjednik Komisije za istraživanja ubistava novinara Veran Matić.

Iako je zadovoljan artmosferom u redakciji, novinar NIN-a Vuk Cvijić u bogatoj karijeri trpi brojne pretnje i pritiske zbog tema koje radi.

„Prolazili smo kroz razne periode i devedesetih i sada. Ovaj period me nažalost podsjeća na taj najgori period devedesetih, ovo što se dešava danas. Zato što postoji sistemsko i organizovano da se novinari proganjaju i to samo zato što rade svoj posao ili se usude da objave neku kritiku, a glavno je u našem poslu je da budemo taj korektor i da ukazujemo na probleme“, objašnjava Cvijić.

Nerijetko oni koji rade revnosno svoj posao, dobiju brojne zdravstvene probleme.

„Kod novinara veći broj su oni koji su oboljeli od srčanih problema, vaskularnih, digestivnih i tako dalje. Jako malo svjesti postoji o stresu i uticaju na njihov organizam, a tamo i gdje postoji jako mali broj ljudi se obraća za stručnu pomoć. Kada smo pitali zbog čega, neki od njih su govorili da nemaju vremena, zbog prevelikog posla, a drugi da nemaju novca“, kaže Matić.

Udruženja novinara pružaju besplatnu psihološku pomoć, a uskoro će biti pokrenut i SOS telefon. Međutim sve je to nekako malo, jer je dobro poznato da novinari kratko žive.

Uzrok problema je nerazumijevanje kako države, tako i redakcija, da oni novinari koji časno rade nisu neprijatelji, već oni koji imaju dječji san da se živi u boljem svijetu.

 

 

Izvor: Una

The post Trećina pripadnika ‘sedme sile’ ima psihičke probleme appeared first on Padrino Vijesti.