Trebinjski vatrogasci sa novom opremom u novu protivpožarnu sezonu

Dobrovoljna vatrogasna društva iz Trebinja dobila su vrijednu protivpožarnu opremu čija nabavka je realizvoana projektom „Smanjenje rizika od katastrofa“ započetim još 2019. godine.

U pitanju je projekat koji finansira Vlada Švajcarske i Ujedinjene nacije, vrijedan oko 160.000 maraka, uz učešće Grada Trebinja od 20.000 maraka, a, prema riječima koordinatora Dražena Boškovića podrazumijeva nekoliko komponenti.

„Prije svega, nabavljena je vatrogasna oprema za naše spasilačke jedinice, u ovom slučaju dobrovoljna vatrogasna društva, zatim su tu radovi na Vatrogasnim domu u Trebinju, ali je bitan dio projekta i rad platforme koja okuplja predstavnike nadležnih službi i inistitucija u oblast smanjenja posljedica katastrofa, gdje se dva puta godišnje ti ljudi okupljaju i donose određene zaključke radi adekvatnih preventivnih mjera“, kazao je Bošković, napominjuću da će preporuke koje su dobijene projektom biti uvrštene u Strategiju razvoja grada Trebinja 2018 – 2027.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je precizirao da je od ukupne vrijednosti projekta u opremu za dobrovoljna vatrogasna društva uloženo oko 71.000 maraka, a u sam Vatrogasni dom je uloženo ko 50.000 maraka.

„Ovom je prilikom podijeljeno 30 kompleta, zajedno sa radnim uniformama, potrebnim za intervencije i na šumskim požarima, ali i na ostalim mjestima gdje se nesreća desi, jer veliku zahvalnost dugujemo dobrovoljnim vatrogasnim društvima, ne samo kada su u pitanju požari i druge nepogode, nego su na terenu i kada treba pokositi neke površine ili očistiti snijeg, spasiti nekoga u drugim nezgodama – uvijek su tu i to nam je veoma važno“, kazao je Ćurić.

Napominjući da ovaj projekat još traje i da podrazumijeva obuku i sticanje potrebnih sertifikata za obuku u djelovanju, on je kazao da je nabavkom ove opreme okončana prva faza projekta, ali se nada da će se i nastaviti.

„Bez obzira na ostale projekte, lokalna zajednica je tu da podrži vatrogasna društva kada god je to potrebno, jer, ako nemate spremne i obučene ljude, ali i neophodna materijalno-tehnička sredstva, imate i problem“, dodao je Ćurić.

Komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lastva Miloš Vučurević se složio sa gradonačelnikom da su dobra obuka i oprema u njihovom pozivu najznačajnije stavke.

„Iako je svaki vid opreme dobrodošao i vrijedi, mi sada imamo dovoljno opreme, imamo ravnopravan tretman sa trebinjskim vatrogascima i pomoć od Gradske uprave, tako da možemo reći da smo spremno ušli u protivpožarnu sezonu“, kazao je Vučurević.

I komandir Vatrogasne jedinice Trebinje Zdravko Kašiković tvrdi da su dobro obučeni i maju dovoljno opreme, ali im za sada i vrijeme ide na ruku, pa nemaju većih intervencija.

„Svakako da su nam i ova, kao i ostale donacije, itekako dobro došle, ali je možda i značajnije što društva međusobno dobro sarađuju, kao i jedinice lokalne, republičke i HET-ove Civilne zaštite, te Helikopterski servis RS, a svi mi smo zajedno u okviru ovog projekta imali i posebnu obuku, sa posebnim sertifikatima vatrogasaca-spasilaca, tako da smo spremni za ovu ljetnu sezonu koja nam je do sada išla na ruku“, kaže Kašiković.

On napominje da će sredinom jula i nedovršeni dio Vatrogasnog doma u Trebinju, finansiran dobrim dijelom i u okviru ovog projekta, biti završen.

 

 

 

Izvor: Nezavisne, Vesna Duka

The post Trebinjski vatrogasci sa novom opremom u novu protivpožarnu sezonu appeared first on Padrino Vijesti.