Trebinje: U maju dva slučaja vršnjačkog nasilja u školama

Na području u nadležnosti Policijske uprave Trebinje u maju je bilo zadovoljavajuće stanje bezbjednosti, a evidentirana su dva slučaja vršnjačkog nasilja u školama u kojima su preduzete sve zakonske mjere i radnje, izjavio je danas načelnik te uprave Siniša Laketa.

„Cilj je preventivno djelovati zajedno sa školama da bi se takve pojave iskorijenile“, rekao je Laketa na konferenciji za novinare predstavnika Policijske uprave Trebinje na kojoj su predstavljeni rezultati rada za maj.

Laketa je napomenuo da policijski službenici, s ciljem povećanja bezbjednosti djece, redovno održavaju predavanja učenicima, pojačano je prisustvo policije u školama, a sa tim aktivnostima biće nastavljeno i naredne školske godine.

Govoreći o saobraćajnim nezgodama, Laketa je napomenuo da ih je u maju evidentirano za oko 13 odsto manje, dok nije bilo udesa sa poginulim licima, te apelovao na učesnike u saobraćaju da, zbog turističke sezone, dodatno poštuju saobraćajne propise s ciljem izbjegavanja udesa.

Na konferenciji je precizirano da je u maju zabilježeno 27 saobraćajnih nezgoda, što je za četiri manje nego u istom mjesecu prošle godine, u kojima je jedno lice teže povrijeđeno.

Iz saobraćaja je isključen 91 vozač, od kojih najviše – 82 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, pa će u narednom periodu policija svoje aktivnosti usmjeriti na kontrolu vožnje pod dejstvom alkohola, droge i brzine.

Laketa je naveo da je broj krivičnih djela prošlog mjeseca bio veći za 13 odsto i evidentirano ih je 25, i to najviše iz oblasti opšteg kriminaliteta, a 92 odsto je rasvijetljeno.

Kada je riječ o narušavanju javnog reda i mira, Laketa je naveo da ih je evidentirano 27, što je približno jednako kao i u istom mjesecu prošle godine, dok je za 60 odsto smanjen broj tuča i fizičkih napada.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Velibor Vukoje rekao je da su, od 25 evidentiranih krivičnih djela, 10 počinili povratnici, a nadležnim tužilaštvima u maju je podnesen 21 izvještaj protiv 18 lica.

„Evidentirano je i devet slučajeva zloupotrebe droge i jedno krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet droge“, napomenuo je Vukoje.

Na konferenciji je istaknuto da je u okviru 27 slučajeva narušavanja javnog reda i mira izrečeno 30 prekršaja, što je za dva manje nego u istom mjesecu prošle godine, a najviše ih je bilo u Trebinju, zatim u Bileći i Nevesinju, potom u Gacku i u Berkovićima.

 

 

 

Izvor: Srna

The post Trebinje: U maju dva slučaja vršnjačkog nasilja u školama appeared first on Padrino Vijesti.