Trebinje: Predstavljanje knjige „Vila sa Кošara“ autora Nevena Milakovića

Narodna biblioteka Trebinje u ponedjeljak, 27. februara, organizuje predstavljanje knjige „Vila sa Кošara“ autora Nevena Milakovića.


Neven Milaković je rođen u Podgorici 1963. godine. Više od dvije decenije živi i stvara u Baru. Sav svoj vijek posvetio je pisanju stihova i romana. Objavio je knjige: „Radost pokajanja”, „Dar Majke Božije”, “Zebnja”, „Podgorički”, „Poslednji plotun”, “Cvijeće dobra” i druge.

Bitka na Кošarama simbol je odbrane državne granice, a trajala je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine oko graničnog prelaza Rasa Кošares, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bila je da se presjecanjem komunikacije između jedinica Vojske Jugoslavije u Đakovici i Prizrenu, omogući kopnena invazija na Кosovo i ovladavanje prostorom Metohije. Stradalo je 108 vojnika, dok je preko 150 ranjenih.

Pored antologijske pjesme „Vila sa Кošara“ po kojoj je ova zbirka i dobila ime, tu se nalaze i već poznate pjesme u narodu „Svetinje“, „Đedov zavjet“, “Molitva”, “Princip”, “Lament nad Gorom”, “Ruski vitez”, “Drhtaj”…

“Nevenova poezija živi u narodu i o njemu najbolje govore njegove pjesme. Postoje pjesnici koji su rasplakali čovjeka, postoje i pjesnici koji su rasplakali dvoranu, Neven Milaković je rasplakao čitav jedan narod”, napisao je Dejan Spasojević, u ime priređivača ove knjige, izražavajući uvjerenje da je nemoguće ne pustiti suzu već nakon prvog čitanja Milakovićevih pjesama.

Autor s ponosom ističe da je „Vilu sa Кošara“ narod prihvatio kao da je njegova, narodna. To se moglo i očekivati, objasnio je Milaković, jer je pravi tvorac pjesme zaista srpski narod, dok je on sam u nastanku pjesme imao sporednu ulogu, ulogu medijuma. Narod je za tu ulogu iz nekog razloga odabrao njega, a onda našao najpogodniji način da mu tekst dostavi, angažujući za taj posao najpogodnijeg kurira, gorsku vilu o kojoj se tu radi. Dostava je išla zaobilaznim putem, jer se vila najprije javila u snu jednom veteranu sa Кošara, ali on se nije osjećao sposobnim da zapiše šta mu vila govori, pa je telefonom pozvao svog prijatelja pjesnika i rekao mu „Sanjao sam vilu, brate, a nije bio san. Bila je tu. Vidio sam je, brate. I Кošare sam vidio. Bio sam tamo s njom. Tamo je bila. Moraš to opisati, ja ne umijem“. I dok je on to govorio, vila se odjednom ukazala i Milakoviću. „I vidio sam vilu, došla mi je“, priča on. „Pjesmu mi je donijela, ne znam zašto meni. Tačnije, tada nisam znao. Danas kada je svi pjevaju, a gotovo niko ne zna ime autora, kada je postala narodna za moga života, shvatio sam da to i nije moja pjesma. Ja sam samo zapisao jecaj“.

Promocija knjige će se održati 27. februara u prostorijama Narodne biblioteke Trebinje od 18 časova.

 

 

Padrino, februar 2023.

The post Trebinje: Predstavljanje knjige „Vila sa Кošara“ autora Nevena Milakovića appeared first on Padrino Vijesti.