Trebinje: Maslina idealna za pokretanje malog biznisa

Proizvodnja masline i ulja od ove mediteranske biljke jeste razvojna šansa Trebinja pa se iz godine u godinu sve više Hercegovaca odlučuje da posadi bar nekoliko desetina stabala i pokrene mali biznis od kojeg se može pristojno zaraditi.

Dobri poznavaoci prilika, koji mnogo vremena provode u maslinjacima, kažu da je krajnji jug idealan za uzgoj ove mediteranske kulture.

Izvršni menadžer podruma “Vukoje” u Trebinju Mladen Fuštar rekao je za “Glas” da su 2012. godine zasadili prva stabla masline, a riječ je o sortimentu koji je zastupljen na sjeveru Italije, ali i Istre, dok iz godine u godinu povećavaju proizvodnju. Idealna klima i zemljište doveli su do ekspanzije zasada.

– Vrijeme je idealno za maslinu. U zemljištu ima dovoljno vlage, a ove visoke temperature su dobre za razvoj ploda, tako da se nadamo da će ovo biti dobra godina jer prema najavama u drugoj polovini ljeta neće biti velikih kiša – rekao je Fuštar.

Više od 5.000 stabala masline zasađeno je u Trebinju, a kako kaže Fuštar, raduje ga što se za proizvodnju odlučuju i mali maslinari koji u svojim vinogradima podno Leotara odvoje parče zemlje za 50 do 100 stabala za ovu mediteransku kulturu.

– Kod nas su i vinogradi i masline pokriveni sistemom navodnjavanja u slučaju da zatreba, ali i ovo proljeće je bilo izuzetno kišno. To će možda malo umanjiti rod, ali kvalitet će biti odličan – istakao je Fuštar i dodao da proizvode i maslinovo ulje plasiraju u domaće restorane.

Maslina će narednih godina, dodaje Fuštar, preuzeti primat u Trebinju kada je riječ o uzgoju voća.

– Ljudi sve više sade masline i zadovoljni su. Uvjereni su da je ovo idealno zemljište i klima i to bez velikih zaštita i po principu organskog uzgoja. Berba masline obično počne kada se završi berba grožđa, a to je oktobar ili novembar – rekao je Fuštar, dodajući da je u avgustu samo faza sazrijevanja.

Sabrat manastira “Tvrdoš” jeromonah Porfirije rekao je za “Glas Srpske” da svake godine obnavljaju maslinjak te da on sada broji negdje oko 1.400 stabala.

– Maslina je idealna za naše područje. Odomaćila se u hercegovačkom kršu, a vjerujemo u dobar plod i kvalitet – rekao je Porfirije.

Smokva

Mladen Fuštar rekao je da je su posadili oko 500 stabala smokve, a na jesen planiraju proširenje voćnjaka.

– Smokva je u Hercegovini samonikla biljka, jer raste iza svakog kamena. Nažalost, još nemamo nijedan gotovi proizvod od same smokve. Počeli smo sa proizvodnjom likera od suve smokve, što je jedinstveno na ovim prostorima. Vjerujemo da se još puno može uraditi jer su proizvodi od smokve popularni i na domaćem i međunarodnom tržištu – rekao je Fuštar.

 

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post Trebinje: Maslina idealna za pokretanje malog biznisa appeared first on Padrino Vijesti.