Treba da budemo ponosni: Republika Srpska ima 3 prašumska rezervata

Republika Srpska može biti ponosna jer je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja ima tri prašumska rezervata na velikim površinama, rekao je Srni načelnik Odjeljenja za prirodno nasljeđe u Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Dragan Kovačević.

Kovačević je istakao da se značaj prašuma Perućica, Lom i Janj sagledava u tome što se u njima prirodni procesi odvijaju u potpunosti bez uticaja čovjeka.

– Svaka vrsta, stanište, svaki član ima svoj značaj i doprinosi prirodnoj ravnoteži prašumskih rezervata. Republika Srpska je sačuvala ove tri prirodne laboratorije i prepustila ih u potpunosti prirodi i ostavila široj naučnoj i stručnoj javnosti da je prati, proučava i donosi zaključke – napomenuo je Kovačević.

On vjeruje da će ti mali ostaci iskonskih šuma na ovim područjima uvijek imati odgovor gdje i kako čovjek griješi.

– Sa druge strane, ostavili smo dovoljno prostora za očuvanje izvornih šumskih genetičkih resursa – rekao je Kovačević.

Prema njegovom mišljenju, Republika Srpska može biti ponosna i na činjenicu da je u julu 2021. godine Odbor Uneska za svjetsku baštinu na zasjedanju u Kini, proglasio strogi rezervat prirode prašumu Janj kod Šipova prirodnim dobrom od svjetskog značaja.

– Ovaj prašumski rezervat je tako postao prvo prirodno dobro iz Republike Srpske, BiH, upisano na Unesko Listu svjetske baštine, nakon područja Starog mosta i Starog grada Mostara, Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu i Stećaka – srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika koji su upisani kao kulturna dobra- napomenuo je Kovačević.

Prašuma Janj, dodao je on, za koju je određena zaštitna zona od 295 hektara, uvrštena je u okviru proširenja lokaliteta svjetske baštine Unesko “Iskonske bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope – zajedno sa lokalitetima iz Češke, Francuske, Sjeverne Makedonije, Poljske i Švajcarske.

Kovačević je naveo i da je osim prašuma, Republika Srpska vlasnik i dijela najvećeg, najgrandioznijeg i najljepšeg kanjona Evrope.

– Kanjon rijeke Tare dijeli nas sa Crnom Gorom, pa smo vlasnici samo desne obale. Poznat i kao suza Evrope, ovaj kanjon je najduži u Evropi, a na svjetskom nivou dolazi odmah iza Velikog Kanjona – rekao je Kovačević.

On je naveo da je ovaj kanjon dugačak više od 80 kilometara sa prosječnim dubinom od 1.073 metara, a najdublji je kod Obzira 1.333 metra, te da pogled sa vidikovca Zlatni bor ili Dulin brijeg nikog ne ostavlja ravnodušnim.

 

 

Izvor: Srpska Info

The post Treba da budemo ponosni: Republika Srpska ima 3 prašumska rezervata appeared first on Padrino Vijesti.