Toplotni talas zahvatio BiH – Kako se zaštititi?

Toplotni talas zahvatio je Bosnu i Hercegovinu. Na snazi je narandžasto upozorenje u našoj zemlji, zbog izraženih rizika usljed visokih temperatura. Iz nadležnih ministarstava preporuke o zaštiti radnika na radu. Blago osvježenje i pad temperatura mogući su večeras. Kako se zaštititi i hoće li toplotni udar Lucifer zahvatiti i BiH?

U jutarnjim satima u Mostaru je izmjerena temperatura 32 stepena. Prognoze kažu da će u narednim danima temperature dosezati i 40 stepeni. Mnogi su spas potražili u hladu i lokalnim kupalištima.

Dok mnogi traže spas od vrućina u osvježenju na otvorenom, meteorolozi kažu da u narednom periodu možemo očekivati ekstremno visoke temperature. Kako kažu – stiže nam Lucifer.

„Zračna masa koja nam pristiže, odnosno koja nam je donijela ovako visoke vrijednosti temperatura zraka pristiže nam sa juga i donosi zrak koji se uz saharsku prašinu premješta preko Mediterana i dolazi do BiH“, navodi meteorolog Bakir Krajinović.

Visoke temperature mogu utjecati na zdravlje i bolesnih i zdravih. Najugroženija su djeca, starije osobe i hronični bolesnici.

„Ove visoke temperature značajno mogu da utiču kod određenog broja pacijenata na regulaciju krvnog pritiska. Da se boravak na otvorenom prostoru izbjegava u periodu od 10 do 17 časova jer tada je najveći nivo sunčevog zračenja“, preporuke su Kosane Stanetić iz Doma zdravlja Banjaluka.

Upozoravaju i iz federalne uprave civilne zaštite, a entitetska ministarstva objavila su preporuke poslodavcima o zaštiti na radu.

„Mi apelujemo da se prije svega uvodi smjenski rad, da se u periodu najtoplijeg dijela dana ne radi, da se omoguće rashlađene prostorije kako bi radnici mogle da se odmore, da se uvede eventualno dodatna pomoć“, navodi Predrag Grgić iz Ministarstv rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Građevinski sektor je najteže prilagoditi vremenskim uslovima, kažu iz Udruženja poslodavaca. Većina firmi ima rokove koje mora ispuniti.

„Problemi nastaju u onom dijelu gdje imate ugovore i gdje su ugovorni organi jasno definisali rokove za završetak poslove i jednostavno i mi i naši uposlenici smo dovedeni u poziciju da na neki način to moramo raditi i završavati“, kaže Suad Ećo iz Udruženja poslodavaca u Kantonu Sarajevo.

Osvježenje u vidu pljuskova i blagog pada temperatura očekuje se krajem dana. Nakon toga toplotni val će trajati sve do sredine iduće sedmice. Hoće li ovo biti dugo toplo ljeto i da li će, kako ga najavljuju strani mediji, toplotni udar Lucifer i temperature veće od 40 stepeni zahvatiti i našu zemlju – meteorolozi nisu mogli precizirati.

 

 

Izvor: BHRT

The post Toplotni talas zahvatio BiH – Kako se zaštititi? appeared first on Padrino Vijesti.