Svjetsko priznanje Parku prirode “Orjen”: Idealna destinacija za aktivan odmor

Mnoštvo planinarskih staza i atraktivnih vrhova sa kojih se pruža pogled na Jadransko more samo su neki od razloga zbog kojih se Park prirode “Orjen” našao među stotinu najboljih svjetskih destinacija, što će biti vjetar u leđa za razvoj adrenalinskog i aktivnog turizma, a koji su sve popularniji među inostranim i domaćim turistima.

Potvrdio je to za “Glas” i stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Trebinja Žarko Vico, naglasivši da oni u kontinuitetu rade na razvoju održivog turizma na  krajnjem jugu Srpske.

– Izlazimo iz granica regiona i postajemo sve prepoznatljiviji za tržište Evrope. Nakon priče sa “Hercegovačkom kućom” koja je bila i pobjednička, ponovo smo aplicirali u okviru takmičenja “Zelene lokacije”, i to sa projektom Park prirode “Orjen” i našli smo se među 100 najljepših svjetskih destinacija – rekao je Vico.

Prema njegovim riječima, specifično je da je riječ o zajedničkom projektu Trebinja i Herceg Novog.

– Ušli smo u borbu za specijalnu nagradu publike. Biće zanimljivo, imamo indicije da smo se plasirali visoko, a u martu ćemo u sklopu Međunarodnog sajma turizma u Berlinu imati zvanične rezultate. Mi se nadamo da će žiri i ove godine da prepozna o kakvom je potencijalu riječ – rekao je Vico.

On dodaje da je aktivni turizam sve popularniji, posebno među strancima,  a planina Orjen je pravi dar prirode za takvo nešto.

– Nalazi se na samo 15 kilometara od Trebinja. Projektom je predviđeno da to bude destinacija za aktivan odmor i zimske sadržaje. Bogato prirodno područje zasnovano je na pješačkim i planinarskim stazama, a destinacija je još u povoju i u skladu sa strategijom razvoja turizma grada Trebinja – rekao je Vico.

Da je priroda bila blagonaklona prema ovom kraju potvrđuje i to da se od plaže do snijega može doći za manje od pola sata vožnje.

–  Desi se da se isti dan ljudi kupaju, ali i budu na snijegu. To je fundament čitavog projekta kad se uzme da je to zaleđe, jer turisti traže upravo to – rekao je Vico.

U blagodetima ove prirodne ljepotice najviše uživaju planinari. Predsjednik trebinjskog planinarskog društva “Vučji zub” Igor Škero naglašava za “Glas” da je prije nekoliko godina područje planine Orjen proglašeno za park prirode.

– Mi se nadamo da će postati nacionalni park, za šta ima velike šanse. Ovo priznanje je zamajac, ali i dokaz da je to kvalitetan turistički proizvod. Nas planinare to raduje, a od osnivanja radimo na promociji tog područja – rekao je Škero.

Dodaje da je Orjen idealan, kako za početnike tako i za strastvene  zaljubljenike u planine, jer ima dosta staza, od manje zahtjevnih do onih za koje su potrebni iskustvo i znanje.

Aduti

Igor Škero ističe da je Park prirode “Orjen” idealno pozicioniran, a u čije ljepote sve češće  žele da se uvjere i stranci.

– Nadohvat ruke su Dubrovnik i Boka Kotorska, tako da računamo i na taj aspekt ponude. Na primjer, gosti u maju mogu isti dan da budu na snijegu na Orjenu i na kupanju na moru, što je za sve, a posebno za strance, fascinantno – rekao je Škero.

 

 

Izvor: Glas Srpske

The post Svjetsko priznanje Parku prirode “Orjen”: Idealna destinacija za aktivan odmor appeared first on Padrino Vijesti.