Svetovaska akademija u Nevesinju

U Domu kulture „Nebojša Glogovac“ u Nevesinju sinoć je priređena Svetosavska akademija, posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju, prosvjetitelju i utemeljivaču srpske crkve i države Svetom Savi.

Svečanost je organizovala Opština Nevesinje u saradnji sa Crkvenom opštinom Nevesinje i javnim ustanovama.

Učenici, duhovnici i javni radnici pripremili su svetosavsku priredbu sa kulturnim i muzičkim sadržajima i duhovnim porukama.

U prigodnoj besjedi đakon Dejan Ivanović je istakao da proslavljajući Svetog Savu svake godine slavimo svetu i neprolaznu ličnost koji je srpsku zemlju osvještao i usadio temelj pobožnosti na kojem osam vijekova čvrsto stoji Srpska pravoslavna crkva.

− Noseći Boga u srcu svom neprestano je isijavao ljubavlju Božijom i tom ljubavlju mirio zavađene, bratimio razvraćene i vraćao na put istine i života one koji su sa toga puta skretali – rekao je Ivanović.

On je naglasio da Bogu treba da blagodarimo što nam je darovao Svetog Savu da „utvrdi vjeru našu, da prosveti rod i osvješta zemlju našu“.

Akademija 2

U programu su učestvovali vokalni solista Tijana Bašić, dramska sekcija OŠ „Risto Proroković“, srednjoškolci Vukašin Todorović i Matija Vojičić i horovi nevesinjske muzičke i osnovne škole.

Svetosavske svečanosti biće nastavljene sutra lomljenjem slavskog kolača u nevesinjskim obrazovnim ustanovama, a u Sabornom hramu Vaznesenja Gospodnjeg i Crkvi Svete Trojice u Кifinu Selu biće služene svete liturgije.

U Nevesinju je uspomena na Svetog Savu vječna i neizbrisiva. Prvi pouzdani istorijski podatak o ovom hercegovačkom mjestu nalazi se u Ljetopisu Pećke patrijaršije u kome se navodi da je Sava Nemanjić u Nevesinju 1219. postavio prvog humskog episkopa. Neki izvori preciziraju da je Humska episkopija osnovana u selu Zalomu nakon čega je nevesinjski kraj još dugo ostao zemlja Nemanjića.

 

Izvor: Radio Nevesinje

The post Svetovaska akademija u Nevesinju appeared first on Padrino Vijesti.