Svetosavska akademija u Nevesinju 26. januara

Opština Nevesinje u saradnji sa Crkvenom opštinom i javnim ustanovama i ove godine priprema Svetosavsku akademiju.

Učenici, nastavnici, duhovnici, vokalni solisti i javni radnici sugrađanima će upriličiti dostojnu svetosavsku priredbu u Domu kulture „Nebojša Glogovac“ u četvrtak, 26. januara sa početkom u 19 časova.

Program će biti sastavljen od besjede o Svetom Savi, etno muziciranja, horskog pjevanja, dramskog prikaza i drugih prikladnih sadržaja posvećenih duhovnom preporoditelju srpskog naroda.

U nevesinjskoj osnovnoj i srednjoj školi u petak, 27. januara biće obavljen slavski obred, a nakon toga učenici će prirediti kulturno – zabavni program. U OŠ „Risto Proroković“ biće služen i parastos radnicima škole poginulim u proteklom ratu.

U Nevesinju je uspomena na Svetog Savu vječna i neizbrisiva. Prvi pouzdani istorijski podatak o ovom hercegovačkom mjestu nalazi se u Ljetopisu Pećke patrijaršije u kome se navodi da je Sava Nemanjić u Nevesinju 1219. postavio prvog humskog episkopa. Neki izvori preciziraju da je Humska episkopija osnovana u selu Zalomu nakon čega je nevesinjski kraj još dugo ostao zemlja Nemanjića.

 

 

Izvor: Radio Nevesinje

The post Svetosavska akademija u Nevesinju 26. januara appeared first on Padrino Vijesti.