Svetosavska akademija u Mostaru: Mladi su stubovi života

U Vladičanskom dvoru u Mostaru večeras je održana tradicionalna Svetosavska akademija u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar.

U programu su učestvovala učenici “Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture” iz Mostara, Prosvjetin dječiji hor “Aleksa” iz Mostara i djeca koja pohađaju pravoslavnu vjeronauku u dolini Neretve.

AК Mostar 3

Arhijerejski namjesnik mostarsko-nevesinjski, jerej Marko Gojačić istakao je u besjedi da je ovo praznik djece i da je veoma lijepo što su djeca večeras dio programa.

Jerej Gojačić je zahvalio Crkvenoj opštini u Mostaru i “Prosvjeti” što ulažu veliki trud i okupljaju omladinu i djecu u Vladičanskom dvoru i Prosvjetinoj školi.

– Ovi mladi ljudi će biti stubovi i nosioci života u dolini Neretve i značajno je da se nauče svemu onome što je Sveti Sava uradio za naš narod, da uče istoriju, jezik i kulturu, da idu stopama Svetog Save – poručio je jerej Gojačić.

On je rekao da se u vremenu u kojem živimo i gdje na svakom koraku nailazimo na iskušenja desi da zaboravimo ko smo i da zaboravljamo da sve počiva na Hristu.

– Prosvjeta, kultura, školstvo, identitet našega naroda sve su to sfere koje je Sveti Sava posmatrao kroz prizmu Hristovu. Sveti Sava je osnovao svetu školu u kojoj se daje istinska prosvjeta – rekao je jerej Gojačić.

Sveštenik je pojasnio da je istinska prosvjeta ona koja uči čovjeka vječnom životu, pokazuje čovjeku da je život zemaljski kratak i da je dat čovjeku da stekne život besmrtni.

– Toj svetoj prosvjeti uči nas samo Isus Hristos, Njagovo Jevanđelje i Njagova Crkva – rekao je Gojačić.

Jerej Gojačić je podsjetio je da je put od zemlje ka nebu put koji čovjeku daje smisao života.

– Važno je da se držimo uske staze. Staze Bogočovjeka Hrista. Staze na čijem se kraju vidi jedino svjetlost Hristovog vaskrsenja. Кada skrenemo sa te staze dešavaju nam se veliki gubici – naveo je sveštenik.

Jerej je podsjetio da su dolina Neretve i njeni pregaoci na duhovnom polju kroz istoriju gledali da taj put ne zaborave i da su zato dobili mnoge mučenike i hramove i crkve posijane stazom od Кonjica do Metkovića.

– I ništa nam drugo ne preostaje nego da tom snagom utemeljenom u Hristovoj vjeri i molitvama Svetoga Save i mi nastavimo putevima obnove, prije svega, duhovne, koja treba da bude prožeta Hristovom niti i da ostavimo našim potomcima primjer kakvi smo se mi kao narod i zajednica pokazali na ovom putu svetosavskom i putu Hristovom – rekao je jerej Gojačić.

AК Mostar 2

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica-Šagovnović rekla je da “Prosvjeta” i Crkvena opština Mostar od 2009. organizuju u Mostaru Svetosavsku akademiju.

Ona je podsjetila da je prvi put Svetosavska akademija u Mostaru održana 1883. godine, kada je organizovao Aleksa Šantić.

– Mi u Mostaru nastojimo da čuvamo svoj jezik, vjeru i kulturu, što dokazuje i ova akademija večeras – rekla je Bjelica-Šagovnović.

Ona je podsjetila da srpska djeca u dolini Neretve nemaju mogućnost da pohađaju nastavu na svom jeziku ali da se kroz Prosvjetinu školu vrijedno uči i radi i njeguje srpska kultura i jezik u Mostaru.

AК Mostar 4

Učenica Prosvjetine škole Marta Bjelogrlić rekla je da djeca u ovoj školi tokom cijele godine uče srpski jezik, kulturu i vjeronauku i da im mnogo znači što su se večeras svi okupili i pokazali to što su radili tokom cijele godine.

Učenik Uroš Borovčanin rekao je da srpska djeca u Mostaru znaju i govore srpski jezik i da je to njihov maternji jezik iako u školama uče jezike drugih naroda.

Na Svetosavskoj akademiju među velikim brojem građana Mostara bili su i generalni konzul Srbije u Mostaru Vaso Gujić i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević.

 

 

Izvor: Radio Nevesinje

The post Svetosavska akademija u Mostaru: Mladi su stubovi života appeared first on Padrino Vijesti.