Sve više škola uvodi nova pravila za đake: Korištenje mobilnih telefona biće strogo kažnjivo

Više škola širom Srbije uvelo je zabranu korišćenja mobilnih telefona tokom nastave.

Prvo su počele pojedine obrazovne ustanove u Prokuplju, Požarevcu, Vršcu, Subotici, Beogradu, a od juče i još dvije prestoničke škole OŠ “Ratko Mitrović” i OŠ “Karađorđe”.

Svetlana Milutinović, direktorka OŠ “Ratko Mitrović” na Novom Beogradu, potvrdila je da je rukovodstvo te škole odlučilo da zabrani učenicima korišćenje mobilnih telefona u školi.

– Mi smo u prošlom polugodištu primijetili da djeca sve više i više koriste mobilne telefone i da ne poštuju pravila škole. Kroz razgovore sa stručnim timovima za bezbjednost i zdravlje i stručnjacima za školsko-razredno planiranje potekla je ova inicijativa od kolega koji su došli do zaključka da je nedopustivo takvo ponašanje djece koja su pametne telefone i satove koristila u negativnom kontekstu – kaže direktorka Milutinović.

Pametni satovi još veći problem

Prema njenima riječima, veći problem su nekad pametni satovi koje djeca sve češće koriste.

– Pametni satovi kod male djece su zapravo još i veći problem. Imali smo situacije da djeca odu do toaleta i onda po 15 minuta pričaju sa roditeljima. Zatim, pokazalo se da nije dobro korišćenje pametnih telefona na velikom i malim odmorima kada oni snimaju drugare i to zatim šalju jedni drugima ili plasiraju na društvene mreže. Tu je takođe izraženo i digitalno vršnjačko nasilje – objašnjava ona.

Ističe da su mala djeca sklona da zloupotrebljavaju pametne telefone – da prepisuju, ometaju čas i slično.

– Nije se konkretno ništa dogodilo što je dovelo do ovakve odluke. To je zapravo bilo više situacija u kojima smo mi primijetili da djeca prepisuju sa mobilnih telefona, gdje mala djeca razgovaraju roditeljima sa pametnih satova za vrijeme časova – kaže nam direktorka.

Prema njenim riječima, školski psiholog je podržao odluku i istakao da će na taj način osnovci bolje upoznati jedni druge i steći socijalne vještine.

– Školski psiholog zdušno je podržala ovu inicijativu jer smatra da će se dječja ličnost bolje razvijati ako u školi djeca razgovaraju ili provode više vremena u razgovoru ili šetnji u dvorištu nego što će sedeti i gledati u mobilni teleofon svako za sebe – kaže direktorka.

Za najmanju sitnicu zovu roditelje

Ona je ukazala na to da djeca nisu naučena da se obrate razrednom starješini ili učitelju ako misle da postoji neki problem, već odmah zovu roditelje.

– Potpuno je pogrešna ta postavka koja je naučena kod kuće. Dijete treba da zna da će školi sve probleme moći da riješi sa psihologom ili sa odjeljenskim starješinom ili učiteljem, a kada je kod kuće onda se obraća roditeljima. Ovdje su sad zamijenjene teze. Djeca dođu u školu i poslije svakog časa zovu roditelje da im kažu kako je prošao čas umjesto da o tome pričaju kada dođu kući – kaže ona.

Dodaje i da su prosvjetni radnici zbog zloupotrebe mobilnih telefona gubili dosta vremena na neke stvari koje se nisu ticale nastave.

– Nastavnici su veliki dio vremena koje je predviđeno za prenošnje određenih pedagoških principa i znanja utrošili na timove za nasilje zbog digitalnog nasilja i bavili su se problemima koji su nastali zbog zloupotrebe mobilnih telefona. Onda smo shvatili da je to uzelo maha i na nastavničkom veću smo donijeli odluku da se ta pomama jednostavno zabrani – govori ona.

Mame i tate prvi pružili podršku

Obrad Drakulić, direktor OŠ “Karađorđe” na Voždovcu, kaže da je Školski odbor ovu odluku usvojio na inicijativu Savjeta roditelja, i da se od ponedeljka primenjuje u ovoj školi.

– Roditelji su nam sami tražili da ovo uvedemo, tačnije 920 od 940 roditelja. Kod nas se to sprovodi tako što nam djeca kada dođu u školu predaju telefone koji su onda dok traje cjelodnevna nastava zaključani u ormarićima i djeca ih dobijaju kada krenu kući. Naravno, djeca uvijek mogu da od nas traže da im damo telefon ako žele da se jave roditeljima, i onda ih potom vrate u ormarić – kaže nam direktor.

Direktorka OŠ “Ratko Mitrović” rekla nam je da je ova škola dobila punu podršku Školskog odbora, koji je upravno tijelo škole.

– Ljudi iz Odbora su shvatili problematiku i doprinos koji bi takva odluka imala. Podsjetila bih i da je Ministarstvo obrazovanja u decembru donijelo odluku kojom se dozvoljava svakoj školi da školskim aktom reguliše da li će se koristiti mobilni telefoni. Već u februaru će Školski odbor donijeti odluku kojom se zabranjuje upotreba mobilnih telefona, a biće izmijenjen i statut škole kako bi bio u skladu sa odlukom – govori ona.

“Nismo tu da izigravamo policiju”

Ističe da su roditelji blagovremeno obaviješteni o ovoj odluci.

– Obavijestili smo roditelje o svemu i danas smo počeli najnormalnije nastavu. Djeca ne donose telefone, odnosno ne znamo da li ih djeca imaju u rančevima, ali ih ne vade. Mi nismo ovdje da izigravamo policiju, već da djecu učimo da poštuju pravila. Ako je pravilo da se telefon ne koristi u školskom dvorištu i u školskoj zgradi, onda djeca to i moraju da ispoštuju, a kada krenu kući mogu da izvade telefon iz ranca, da ga uključe da se čuju sa roditeljima i obavijeste ih da su pošla kući – rekla nam je ona juče.

Prema njenim riječima, od svih roditelja samo jedan je nezadovljan ovom odlukom.

– Od kada smo roditelje obavijestili o tome, dobili smo samo jednu poruku od roditelja koji nije saglasan sa ovom odlukom – dodaje.

Kako nam kaže direktor OŠ “Karađorđe”, zabrana telefona ne spriječava djecu da steknu informatičko znanje.

– Iako telefone zaključavamo u ormariće, tokom matematike i informatike djeca mogu da koriste mobilne pošto na časovima ovih predmeta koriste posebne mobilne aplikacije za učenje i vježbanje – ističe Obrad Drakulić.

 

Izvor: Srpska Info

The post Sve više škola uvodi nova pravila za đake: Korištenje mobilnih telefona biće strogo kažnjivo appeared first on Padrino Vijesti.